bolnica

Pregledi bez uputa i knjižice 19. novembra

Pacijenti sa teritorije aleksinačke opštine još jednom će imati priliku da u prostorijama Opšte bolnice obave neke od preventivnih pregleda za koje im nisu potrebni ni uput lekara ni overena zdravstvena knjižica. Takozvani besplatni pregledi obaviće se u nedelju, 19. novembra, a ovoga puta obuhvatiće ultrazvuk abdomena, mamografiju, ispitivanje funkcije štitne žlezde uz hormonski status, a planirani su i internistički pregledi, odnosno merenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i EKG pregled uz tumačenje interniste.

dr Goran Vidić
Dr Goran Vidić, direktor Opšte bolnice Aleksinac

Za preventivnu mamografiju, prema rečima direktora Opšte bolnice Gorana Vidića, mogu se javiti samo žene starije od 40 godina.
To je po medicinskim standardima, tako da mlađe žene nećemo pregledati. Mamografski nalazi neće biti odmah izdavani, zato što je očitavanje specifično i ne mogu se izdati istog dana već se na njih čeka maksimalno do dve nedelje, a sam pregled traje oko 20 minuta – kaže dr Vidić i dodaje da će se od pacijenata uzimati samo osnovni podaci kako bi mogli da ih obaveste u slučaju nekog patološkog nalaza.

Pregledanje pacijenata počeće u 8 ujutru i trajaće do 16 časova. 

Akcija besplatnih pregleda obaviće se i u ražnjskom Domu zdravlja i u Specijalnoj bolnci u Sokobanji. U Ražnju će se vršiti ultrazvučni pregled abdomena, a u Sokobanji, pored ovog, obavljaće se i radiološki pregledi.
Ministarstvo zdravlja organizuje ovu akciju treći put zaredom, a cilj je prevencija i rano otkrivanje bolesti.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × 2 =