Kirija

Prve nagrade za „Kiriju”

Nušićeva „Kirija” u aleksinačkoj verziji, pored domaće publike, pobrala je simpatije ljubitelja pozorišta i na prvom gostovanju, a, po rezultatima, ni stručni deo gledališta nije ostao ravnodušan. Ovaj komad, koji je adaptirala glumica Biljana Nikolić, na Međuokružnoj smotri amaterskih pozorišta u Lebanu, Studiju glume Centra za kulturu i umetnost doneo je dve nagrade. Za uloge roditelja Bosiljke i Rodoljuba, glumcima Zorici Stevanović i Viobranu Goluboviću dodeljene su specijalne nagrade za glumu.

Osim što su komadu doneli prve nagrade, posebno ih je, kažu, obradovalo to što ih nisu očekivali jer nisu ni znali da se dodeljuju.

Nisam ni znala da je uvedena specijalna nagrada, ali kad je ne očekujete, onda je nagrada draža. Mi smo već godinama učesnici smotre, možda smo propustilisamo dve godine i mogu reći da su utisci, kao i uvek, pozitivni.Kirija Zahvalna sam kolegama koji su bili savršeno uigrani u predstavi i mislim da su oni, od ovih nagrada koje smo kolega Vili i ja dobili, polovinu zaradili izvanrednim prezentovanjem svoje glume – kaže glumica Zorica Stevanović.

Nagrada mi lično, kao i svako priznanje, znači jer umetnici vole nagrade, počev od onog prvog aplauza, od čestitke u garderobi, pa nadalje – dodaje glumac Viobran Golubović.

Komad „Kirija – Naša deca” mnogi su opisali kao izuzetan spoj iskustva i mladosti, što je potvrdila i stručna javnost nakon izvođenja u Lebanu. Kirija

‒ Sam selektor Saša Lović je izuzetno pohvalio samu predstavu, i glumu, scenski pokret, zatim dikciju najmlađih glumaca koji se pojavljuju u ovoj predstavi i pohvalio je tu saigru između mlađeg i starijeg dela ansambla. Mi smo se nadali da će predstava osvojiti neku nagradu, ali se nismo baš nadali da ćemo osvojiti dve – objašnjava producent predstave i tumač Nušićevog lika u komadu, Miloš Paović.

U okviru programa 38. Republičkog festivala amaterskih pozorišta Južne Srbije iz Topličkog, Pčinjskog, Jablaničkog, Nišavskog i Pirotskog okruga odigrano je osam večernjih predstava amaterskih pozorišta iz Aleksinca, Niša, Vranja, Lebana, Prokuplja, Leskovca i Blaca. Festival u Lebanu otvorila je predstava Aleksinčana i tada su glumcem i glumicom večeri proglašeni Zorica Stevanović i Srđan Stojadinović.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen − fourteen =