Prva akcija po novom zakonu

Prvog dana ove godine stupio je na snagu novi zakon, po kome je urađena reorganizacija službe transfuzije krvi. Od ove godine odeljenje u Aleksincu je banka krvi, a sve prikupljene jedinice tokom akcija biće prerađivane u Nišu i prema potrebi vraćane u Aleksinac.

akcija davanja krvi Jedina razlika između nove i dosadašnje prakse jeste da dobrovoljni davaoci neće moći da u aleksinačkoj transfuziji daju krv kad god žele, već će dolaziti ekipe iz Niša jednom do dva puta mesečno. Kada je reč o pravima davalaca, ona ostaju ista. Davaoci i dalje neće plaćati zdravstvenu participaciju, a sleduju im i dva slobodna dana u svojim radnim jedinicama. Prva akcija je već zakazana za 18. januar u Domu kulture, a to je i bio povod da načelnik Službe za prikupljanje, testiranje i obradu krvi u Zavodu za transfuziju krvi Niš dr Predrag Đorđević, zajedno sa predstavnicima Crvenog krsta Aleksinac, poseti lokalnu samoupravu.

Ne sumnjam da ćemo uspeti da održimo dosadašnji nivo davalaštva, pa i da ga povećamo, s obzirom da imamo podršku i lokalne samouprave i Crvenog krsta, ali, pre svega, dobrovoljnih davalaca krvi. Mi godinama imamo dobru saradnju i sa Službom za transfuziju krvi u Aleksincu, tako da tu neće biti nikakvih problema. Ono što je možda neki kamen spoticanja, to su prava davalaca koja ostaju ista i to ćemo rešiti sa pravnim službama. Svi davaoci će biti oslobođeni različitih vidova zdravstvene participacije. Oni koji su do deset puta dali krv dobiće potvrdu na godinu dana, nakon svakog davanja, a davaoci koji iza sebe imaju više od deset davanja dobiće trajnu potvrdu. Nadam se da će biti sluha među pravnicima i rukovodiocima u ustanovama da se dva slobodna dana koriste onda kada je davaocu zaista potrebno, odnosno da se ne koriste odmah nakon davanja krvi. Po zakonu su to vezani dani, a ustanovama ne odgovara da istovremeno odsustvuje veliki broj ljudi – objašnjava dr Predrag Đorđević. 

akcija davanja krvi Da će se dobra saradnja sa niškim Zavodom za transfuziju nastaviti i uz primenu novog zakona, saglasni su i u lokalnoj samoupravi.

U saradnji sa Crvenim krstom i uz tehničku podršku lokalne samouprave i nekih zajedničkih akcija pokušaćemo da tu delatnost dobrovoljnog davanja krvi, koja je inače do sada bila na visokom nivou u Aleksincu, nastavimo i ubuduće – zaključuje Dragan Jovanović, načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 − two =