Pravo vreme za jesenje kupanje voćaka

Trenutni vremenski uslovi pogoduju za obavljanje radova u voćnjacima. Prema savetima stručnjaka iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Niš u zasadima voća pred zimsko mirovanje potrebno je posle opadanja lišća odstraniti sve zaostale plodove iz krošnji stabala, kao i polomljene, oštećene i bolesne grane, izneti ih iz voćnjaka i spaliti. Na taj način se smanjuje infekcioni potencijal za narednu godinu,  jer na tim mestima prezimljavaju štetočine.

Druga mera koju treba primeniti je prskanje zasada („plavo kupanje“) nekim od preparata na bazi bakra. Krečenjem stabala u jesen se sprečava pucanje kore usled razlika u temperaturi u toku dana i noći. Krečenje debla i početka ramenih grana najbolje bi bilo obaviti smešom napravljenom od 5 kg negašenog kreča, 0,5 kg soli i 0,25 kg sumpora u prahu.

Kada je reč o đubrenju zasada voća, ove poslove treba obaviti u periodu novembar-decembar mineralnim đubrivima sa manjim sadržajem azota (NPK 6:12:24; NPK 7:14:21 ili NPK 8:16:24). Đubriva je neophodno rasturiti, pa zaorati ili ih uneti u brazde dubine 15-20 cm, udaljene od reda oko 50 cm. Posle đubrenja poželjno bi bilo da se uradi i jesenje oranje u cilju uništavanja korova i akumuliranja zimske vlage, savetuju stručnjaci.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 + 19 =