Počinje jesenja lovna sezona

Za oko 300 članova Lovačkog udruženja „Srndać“ iz Žitkovca sutra u 7 časova će početi glavna lovna sezona, koja će trajati narednih sedam  nedelja. Prvog dana nove sezone loviće se zec i fazan, a za odstrel je predviđeno 180 jedinki zečje populacije. Ukoliko ova kvota ne bude ispunjena sutra, u lov na zeca će moći da se ide i poslednje nedelje sezone, 3. decembra, napominje upravnik lovišta Dragan Stojanović i dodaje da je za odstrel planirano i 1200 jedinki mužjaka fazana.

Upravnik lovišta “Srndać” iz Žitkovca Dragan Stojanović

– Što se fazana tiče, izvršili smo naseljavanje najmanje 1000 komada od dvanaestonedeljnih pilića ili polufazana, a zečje populacije do juna meseca je bilo dosta, dok smo u letnjim mesecima primetili smanjenje. Nije to bilo velikog obima, ali od suše i od samih vremenskih uslova došlo je do smanjenja populacije, ne samo kod nas, već i u celoj Srbiji i Vojvodini – kaže naš sagovornik.

Na određenim delovima terena vrši se i komercijalni to jest turistički lov, a ovih dana očekuju grupu lovaca iz Hrvatske, dok će italijanski lovci ovde obučavati svoje pse za lov na jarebice.

– Imamo komercijalni lov fazana, to je već krenulo, i za sada sve to ide dobro. Od toga ostvarujemo prihode za udruženje da bismo mogli da opstanemo i nastavimo rad – objašnjava Stojanović.

Iz uprave udruženja apeluju na lovce da prilikom izlaska u lovišta budu pažljivi i poštuju sve mere predostrožnosti kako ne bi doveli u opasnost i sebe, ali i ostale građane, posebno zbog toga što je sezona jesenjih radova još uvek u toku. Nadležni poručuju i da će protiv svih onih koji u lovište izađu u alkoholisanom stanju ili bez adekvatne opreme biti pokrenut disciplinski postupak.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven + three =