Počela “Vukova nedelja”

Izložbom „Vukova putovanja“  u Galeriji 2 Centra za kulturu i umetnost danas je počelo obeležavanje nedelje koja je posvećena reformatoru srpskog jezika i pravopisa Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Autor Miroslav Terzić, istoričar  umetnosti Muzeja jezika i pisma u Tršiću, ovom izložbom govori o Vukovim putovanjima od rodnog Tršića, Loznice i Tronoše, preko Karlovaca i Beograda  do evropskih metropola poput Beča i Sankt Peterburga,  a obuhvatio je i najbitnije događaje u njegovom životu, sa posebnim osvrtom na njegov reformatorski i sakupljački rad.

Srpski rječnik Vuka Stefanovića Karadžića

Nakon izložbe, u Domu omladine predavanje o Vukovom „Srpskom rječniku“, jednom od najznačajnijih dela srpske kulture, održao je profesor dr Goran Maksimović sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

– Predstojeća nedelja će u svim školama biti ispunjena raznim aktivnostima za decu, roditelje i za nastavnike. Preko priredbi i radionica želimo da se podsetimo na narodne običaje koje pomalo zaboravljamo. Vuk je bio pravi promoter srpske kulture u svetu i kod nas. Pokazao je našem običnom čoveku da srpski jezik nije jezik govedara, nego jezik na kome mogu da se pišu književna dela vrhunskog kvaliteta. Mi smo našom narodnom književnošću zasenili sve evropske naučnike i književnike 19. veka – rekla je direktorka Centra za kulturu i umetnost, Maja Radoman Cvetićanin.

Prof. dr Goran Maksimović sa Filozofskog fakulteta u Nišu održao je predavanje o Vukovom “Rječniku”

Prema njenima rečima, i ovogodišnji „Čitalići“ biće u znaku dela Vuka Karadžića, jer zahvaljujući njemu svet je saznao za Srbiju i za srpski narod, kao narod predivne usmene kulture.

– Projekat „Čitalići“ ove godine želi da pokaže da mi možda i dalje imamo to blago. Mi želimo da zapišemo iz svakog kraja deo one lepote koju narod čuva. Tako smo i osmislili ovogodišnje ‘Čitaliće’ jer će obavezni zadatak u svakom dnevniku biti ‘Rečnik’ . Svaki razred je dobio po neki deo rečnika, bilo da su to imena ili dečje igre. I kad svi zajedno skupimo to lepo blago, svako iz svog kraja,  dobićemo blago Srbije. Srpska kultura je neprevaziđena i to je blago koje možemo da sačuvamo i predstavimo svetu.  A ‘Čitalići’ žele da jedan svoj delić, jednu mrvicu u svojim aktivnostima, pridodaju srpskoj kulturi i baštini.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen − twelve =