vakcina

Počela vakcinacija protiv gripa

I u aleksinačkom Domu zdravlja ove nedelje počela je vakcinacija protiv gripa. Ovoj ustanovi Torlak je, kao i ostalim domovima zdravlja širom zemlje, isporučio vakcinu VAXIGRIP francuskog proizvođača SANOFI PASTEUR, koju su nabavili Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Vakcinacija protiv gripa obavljaće se svakog radnog dana od 8 do 13 sati na prvom spratu Doma zdravlja u ordinaciji 18, navodi se u saopštenju ustanove. Dodaje se da je vakcina besplatna, a građani koji plaćaju participaciju plaćaju je i za vakcinu.

Najuočljiviji simptomi gripa su povišena temperatura, glavobolja, opšta malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, grebanje u grlu i kašalj, dok se kod dece mogu javiti i mučnina, povraćanje ili dijareja. Ovi simptomi izraženiji su kod hroničnih bolesnika, pa lekari preporučuju da se odazovu vakcinaciji kako bi izbegli komplikacije. Prilikom vakcinisanja, hronični bolesnici treba da dostave i dokumentaciju o svojoj bolesti, stoji u saopštenju Doma zdravlja.

Stručnjaci savetuju i da se za prevenciju od gripa redovno provetravaju prostorije, da se uzima hrana bogata vitaminima, izbegavaju hladnoća i zamaranje i dodaju da je za vakcinaciju oktobar najpodesniji mesec.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 + nineteen =