ZIPO fest

Pohvale za aleksinački festival od direktora „Boška Buhe”

Prvi zimski pozorišni festival za decu organizovan je sa puno volje, truda i na najprofesionalniji mogući način, kazuju stručnjaci, a potvrđuje činjenica da se pored lokalnih poznavalaca pozorišta u sastavu žirija, kao predsednik, našao Igor Bojović, direktor pozorišta „Boško Buha” iz Beograda. Kao dobar poznavalac pozorišta za decu i član žirija mnogobrojnih pozorišnih festivala namenjenih najmlađima, Bojović je pohvalio organizatore aleksinačkog ZIPO festa koji su, po njegovim rečima, obavili temeljnu pripremu i oformili festival koji ima perspektivu.

Igor Bojović
Igor Bojović, direktor pozorišta “Boško Buha”

Rekao bih da je ovo početak nečega što ovom gradu može da donese puno, ali ne samo Aleksincu već i celom regionu, kao i da doprinese na afirmaciji samog grada Aleksinca. Ništa kao umetnost ne promoviše jedan grad. Verujem da će ovaj festival samo ići napred i da će prevazići granice i regionalnih i državnih okvira – smatra Bojović.

Dobra selekcija predstava i odgovarajuća finansijska sredstva će donekle odrediti budućnost ovog festivala, a Bojović savetuje organizatorima da treba da budu hrabri jer su na dobrom putu.

‒ Oni treba da se bore za što veći kvalitet predstava koje dovode, da se izbore za što veća sredstva koja će se ulagati u ovaj festival, koja će sam grad izdvajati da bi festival zaživeo i nadam se da će oni videti svoj interes u tome. Taj interes je dugoročan i on će se pokazati za koju godinu kada ovaj grad bude simbol nečega čega u Srbiji nema puno.

Aleksinac je već postao prepoznatljiv po Festivalu prvoizvedenih predstava, a naš sagovornik smatra da ovakav festival može afirmisati grad i u oblasti pozorišnog stvaralaštva za decu.

Oskar Vajld kaže ‘Elegancije i edukacije nikad dovoljno’, tako da ni pozorišta nikad dovoljno. Festival pozorišnih praizvedbi je nešto sasvim drugo. On je, pre svega, namenjen pozorištu za odrasle i za drugu ciljnu grupu, a ono što je ovom gradu upravo nedostajalo je festival pozorišta za decu – zaključuje Bojović.

Pored Igora Bojovića u sastavu žirija prvog pozorišnog festivala za decu, koji je organizovao „Teatar 91” bili su aleksinački reditelj Dragoslav Ranđelović i glumac Srđan Stojadinović.

Ceo razgovor sa Igorom Bojovićem biće objavljen u narednom broju AL novina.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 3 =