Povratak korenima – povratak ognjištima

Podsticanje održivog povratka na Kosovo i Metohiju interno raseljenih lica iz aleksinačke opštine cilj je projekta „Povratak korenima“ koji će u naredne dve godine realizovati Društvo za razvoj kreativnosti u Aleksincu. Projekat će finansirati Evropska unija sa kojom je ugovor potpisan simbolično na Vidovdan, 28. juna. Partner na realizaciji projekta je lokalna samouprava, a generalni partneri su Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

– U okviru ovog projekta koji je namenjen interno raseljenim licima predviđeno je nekoliko vitalnih aktivnosti, a prva u nizu je istraživanje preko Fokus grupa. Ova aktivnost će tokom četiri meseca biti realizovana u 8 aleksinačkih sela i u samom gradu sa ciljem da se sazna kakva je zainteresovanost interno raseljenih lica za mogući povratak na svoja ognjišta i u mesta odakle su došli – rekla je na prezentaciji projekta projekt menadžer, Snežana Živadinović.

Preko ovog istraživanja utvrdiće se i prioritetni problemi i potrebe interno raseljenih lica, a njih je u našoj opštini 1041 kao i njihova zainteresovanost za ekonomsko osnaživanje i za neku vrstu dokvalifikacija preko određenih obuka. Nakon obuka sledi dodeljivanje grantova i opreme za ekonomsko osnaživanje i pokretanje sopstvenog biznisa.

– Ključna aktivnost na projektu koja do sada u našoj opštini nikada nije realizovana su „Idi – vidi“ posete. Planirano je da 100 IRL sa područja naše opštine kroz nekih desetak-petnaestak poseta obiđu svoja mesta odakle su došli ili neka druga mesta u kojima sebe vide u budućnosti – istakla je Snežana Živadinović i naglasila da ove posete pružaju mogućnost raseljenim licima da saznaju kakve su mogućnosti za povratak, za zapošljavanje i kakva je bezbedonosna situacija.

Tokom realizacije projekta, interno raseljena lica na području naše opštine imaće administrativno-pravnu pomoć i pravovremenu informisanost kroz biltene i brošure.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen + two =