dan-pesacenja1

Peške do Rujevice i svete Trojice

*Kao i u mnogim drugim gradovima, i u Aleksincu je u subotu prvi put organizovana novoustanovljenja nacionalna manifestacija “Dan pešačenja u Srbiji” .

– Cilj ove manifestacije je uspostavljanje jednog dana u godini kada se građani Srbije podsećaju i pokreću na fizičku aktivnost kroz pešačenje, čime se ukazuje na značaj ove rekreativno- sportske discipline za zdravlje i socijalizaciju građana svih uzrasta. Naša sredina važi za čvrsto uporište ljubitelja prirode – pristalica planinarskog sporta i rekreativnog pešačenja velikog broja građana, poručio je predsednik Opštine Nenad Stanković u pozdravnom pismu učesnicima akcije. Na platou ispred Doma kulture, pismo je pročitao i akciju otvorio Dragan Jovanović, načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti.

dan-pesacenja2Učesnici akcije imali su na raspolaganju dve staze – od Doma kulture do Rujevice u dužini od oko pet kilometara i do hrama svete Trojice koja je bila duga oko 10 kilometara. Krajnje odredište bio je plato na Brđanki, nedaleko od nekadašnje kafane, gde je priređena demonstracija rada Streličarskog kluba “Carska strela” iz Kruševca, kao i izložbe domaće radinosti i planinarske opreme i rekvizita, a održana su i revijalna takmičenja u odbojci na travi i pikadu. Učesnike akcije pratile su ekipe Hitne medicinske pomoći i Crvenog krsta.

Prema rečima Milene Maksimović, direktorke Opštinske organizacije za turizam i sport, u akciji je u učestvovalo oko 200 građana. Pozivu organizatora odazvali su se planinarski klubovi „Brđanka“ i „Železničar“, Udruženje građana „Radinost“ i Ženski odbojkaški klub „Aleksinac“, ali je, na žalost, izostalo organizovano učešće osnovnih i srednjih škola i Saveza za školski sport opštine.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 5 =