Pedijatrijo moja, pređi na drugoga

U prvoj polovini godine savetniku za zaštitu pacijenata dostavljeno je 14 prigovora u pisanoj formi, od kojih se deset odnosi na rad pojedinih službi Doma zdravlja, a četiri na Opštu bolnicu, stoji u izveštaju koji je danas predočen članovima Saveta za zdravlje opštine Aleksinac.

Kao i prilikom ranijih izveštaja, pacijenti su se najviše žalili na rad Odeljenja za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece Doma zdravlja jer, kako se napominje, pored prigovora u pisanoj formi, treba uzeti u obzir i nemali broj telefonskih poziva i žalbi pacijenata.

I ovom prilikom je istaknuto da trenutni broj pedijatara nije dovoljan da se pregledaju svi pacijenti, što i dovodi do nezadovoljstva i žalbi građana. Takođe, napomenuto je da, iako preopterećeni brojem pregleda, pedijatri primaju i pregledaju daleko veći broj pacijenata nego što je propisano.

Kao i prethodni, tako i ovaj najnoviji izveštaj pokazuje da se najveći broj prigovora tiče odnosa zdravstvenih radnika prema pacijentima, koji su u nekim slučajevima okarakterisani kao arogancija i potcenjivanje ličnosti pacijenta, a što je, kako se čulo, delimično i posledica loših međuljudskih odnosa u ovom odeljenju.

Savetnik za zaštitu pacijenata Dragan Mihajlović je rekao da ima prigovara i na rad Odeljenja za zaštitu žena, gde su zabeleženi slučajevi da se ne koristi aparat za ultrazvuk, pa se pacijenti šalju u privatne ordinacije, ali je istakao da prigovora nema na rad stomatologije i službe Hitne pomoći. Što se Opšte bolnice tiče, Mihajlović je pohvalio ovu ustanovu, jer je tamo bolji odnos zdravstvenih radnika prema pacijentima.

Savetnik za zaštitu pacijenata Dragan Mihajlović

Član Saveta za zdravlje dr Dragan Stamenković je rekao da i ginekologija i pedijatrija imaju po dva lekara, što je nedovoljno, a problemi su još veći kada je sezona godišnjih odmora i kada sa pacijentima radi samo jedan lekar. Ovaj problem se, kako je napomenuo, neće brzo rešiti, jer država određuje broj lekara u zdravstvenim ustanovama i da sa ovim kadrom Dom zdravlja radi na maksimumu svojih mogućnosti.

Na današnjoj sednici članovi Saveta za zdravlje su razmatrali i projekat „Igraj za zdravlje, pobedi budućnost“, koji je inicirao proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić, kao i predlog za pristupanje Komisiji za istraživanje posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje i i životnu sredinu. Konačnu reč o ovim projektima Savet će dati na nekoj od narednih sednica.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three + 6 =