Manifest

OTIS na „festivalu svih festivala”

U Beogradu, na Kalemegdanu, od petka do nedelje održan je „Beogradski manifest”, najveći regionalni porodični festival manifestacija i destinacija.

Manifest Među više od 60 opština iz Srbije, na ovoj turističkoj manifestaciji učestvovali su i predstavnici Opštinske organizacije za turizam i sport iz Aleksinca. Pod geslom „Misli dobro, pa će dobro i biti”, oni su zainteresovanim posetiocima predstavili nekoliko manifestacija i turističkih destinacija po kojima je Aleksinac prepoznatljiv. Pre svega, radi se o priredbi „Na Moravi vodenica stara”, koja ima tradiciju dužu od pola veka, a tu su i Književni susreti „Gordana Brajović”, Međunarodna smotra čitalaštva „Čitalići”, Festival prvoizvedenih predstava PIP, Aleksinački letnji festival ALEF, Kulturno leto, Sportsko leto, zatim „Dani jagode” u Gredetinu, Sabor paprikara u Rutevcu i takmičenje u kuvanju kačamaka „Kačamakijada” u Moravskom Bujmiru.

Kada je reč o turističkim destinacijama, posetioci su se interesovali za hram Svete Trojice u Gornjem Adrovcu, poznatom po tome što je podignut na mestu pogibije pukovnika Rajevskog koga je Lav Nikolajevič Tolstoj ovekovečio u romanu „Ana Karenjina” kroz lik grofa Vronskog, zatim za srednjevekovni manastir Sveti Stefan u Lipovcu, Deligrad, Šumatovac i ostala mesta koja svedoče o burnoj ratnoj istoriji ovog kraja.

Manifest

Prema procenama organizatora, ovaj svojevrstan „festival svih festivala” za tri dana posetilo je oko sto hiljada ljudi. Osim opština iz Srbije, na „Beogradskom manifestu” su se predstavili i gosti iz regiona: Crna Gora, Slovenija i Republika Srpska koja je ove godine bila partner festivala.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 1 =