Tihomir Đorđević

Od utorka do petka „Dani Tihomira Đorđevića”

Sutra počinje manifestacija „Dani Tihomira Đorđevića”, kojom će u Aleksincu biti obeležena 150. godišnjica rođenja velikana srpske etnologije i folkloristike. Manifestacija počinje izložbom „Tihomir Đorđević”, koja će zvanično biti otvorena u 19 sati u Domu kulture, a na njoj će biti predstavljena originalna izdanja Tihomirovih knjiga i značajna dokumenta o njemu.

Maja Radoman CvetićaninSutrašnji program organizuje aleksinački Centar za kulturu i umetnost, odnosno odeljenje Zavičajnog muzeja,  u saradnji sa Bibliofilskim društvom iz Beograda i bibliotekom iz Knjaževca.

‒ Do sada je druga polovina septembra uvek bila rezervisana za Dane aleksinačke kulture, ali zbog značaja manifestacije koja će završiti septembar odlučili smo da posebno predstavimo program ‘Dana Tihomira Đorđevića’. Ovo je 150. godina od rođenja Tihomira Đorđevića, a ovaj značajan jubilej je potakao ustanove kulture i prosvete da se udruže i u jednom jedinstvenom poduhvatu, a to je dodela nagrade Tihomir Đorđević – kaže direktorka Centra za kulturu i umetnost Maja Radoman Cvetićanin i dodaje da će ova republička nagrada, koja je ustanovljena u Aleksinacu, biti dodeljena na završnici manifestacije, u petak, 28. septembra. 

Pogledajte ko je dobitnik prve nagrade „Tihomir Đorđević”

Tokom Dana Tihomira Đorđevića, biće promovisan i novi broj „Karadžića”, kao i fototipsko izdanje stare serije ovog časopisa. Deo programa biće i zanimljivo veče posvećeno pričama o nečastivim silama, koje će biti upotpunjeno koncertom Tamare Ristić Kezz.

Dane Tihomira Đorđevića organizuje Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, a suorganizatori su Visoka škola za vaspitače strukovnih studija, Aleksinačka gimnazija i Biblioteka „Vuk Karadžić”.

‒ Svi smo se okupili da obeležimo ovaj jubilej na pravi način, ali sa željom da nastavimo da pominjemo Tihomira i sve ono čime se on bavio, a pošto je iza njega ostalo ogromno delo, imamo materijala za mnogo narednih godina – poručuje direktorka Maja Radoman Cvetićanin. 

Program: 

Utorak, 25. 9. 2018 od 19:00
Izložba Tihomir Đorđević (galerija 1 Doma kulture)

Sreda, 26. 9.2018. od 19:00
Promocija časopisa „Karadžić” – novi broj i fototipsko izdanje stare serije

Četvrtak, 27. 9.2018. od 19:00
Veče priča o nečastivim silama (Violeta Jović i Bane Janković) i Koncert Tamara Ristić – Kezz (Dvorište Zavičajnog muzeja)

Petak, 28.9.2018. od 12:00
Akademija u čast 150 godina od rođenja Tihomira Đorđevića i dodela Nagrade „Tihomir Đorđević” za sveukupni doprinos pojedinca u oblastima kojima se bavio T. Đorđević – etnologija, folkloristika, filologija.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 2 =