L - Naslovna

Od danas laparoskopija i u aleksinačkoj bolnici

Aleksinačko zdravstvo danas je ispisalo još jednu stranicu svoje istorije. U operacionoj sali Opšte bolnice urađena je prva laparoskopska operacija žučne kese. Tim niških i aleksinačkih lekara predvodio je poznati srpski hirurg profesor dr Miroslav Miško Stojanović iz Kliničkog centra Niš. Ovaj vrsni stručnjak sa zapaženom karijerom je izrazio veliko zadovoljstvo što je u Aleksincu i uveren je da će ovakvih operacija u ovoj bolnici biti još.

Dr Stojanovic– Ono što je nekada bila privilegija samo velikih centara, danas može da se radi i u centrima koji su po svom obimu daleko manji od Beograda, Niša, poput centara u Aleksincu. Znajući kvalitet hirurga, ja sam siguran da će ova oblast zaživeti i vrlo kvalitetno da se radi u Aleksincu. Veliki broj lekara je prošao edukaciju na našem fakultetu i na Klinici za Opštu Hirurgiju Kliničkog centra u Nišu, a mnogi od njih su polagali kod mene specijalistički ispit i položili su sa visokim ocenama – kaže dr Stojanović i dodaje da se ove pohvale odnose kako na mlade hirurge, tako i na one koji su možda i na zenitu svoje karijere, ali su ostavili dubok trag u hirurgiji jugoistočne Srbije i u Srbiji uopšte.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu dr Goran Vidić kaže da je današnje okupljanje rezultat težnje njega i njegovih kolega da se u ovoj ustanovi rade operacije metodom koja je aktuelna od pre dve decenije, u vremenu kada je on iz Aleksinca otišao u Niš. Sa povratkom u svoj rodni grad dr Vidić sa svojim saradnicima pokušava da unapredi zdravstvene usluge, a naročito u oblasti hirurgije.

– U svakom slučaju mi smo uspeli da nađemo načina da obezbedimo opremu i ona je kompletno iz donacije, znači nije koštala državu ni jedan jedini dinar. Sve je kompletno iz donacija, od privatnih lica, naš kolega doktor Srđan Živanović donirao je artriskopski stub. Privrednici grada Aleksinca su jako puno pomogli, a tu je i dobra volja i velika želja naših hirurga, pre svega doktora Ivana Matića, koji je od početka bio zainteresovan da radi tu vrstu hirurgije – kaže prvi čovek aleksinačke bolnice istakavši da je presrećan što će pacijenti sa ovog područja moći ovakve operacije da rade i u Aleksincu i neće morati da idu u druge zdravstvene ustanove.

Doktor Vidić posebno je zahvalan svom kolegi i dobrom prijatelju, profesoru Stojanoviću, što će obučavati ovdašnje kadrove, a najavio je i odlazak lekara iz Aleksinca na edukacije u druge zdravstvene centre, pre svega u Klinički centar Niš.

Iako je imao mogućnost da pređe u Klinički centar Niš, doktor Ivan Matić se opredelio da ostane u rodnom Aleksincu. Kaže da je on pre svega Aleksinčanin i da je njegov otac osnivač hirurgije u ovom gradu i da ga pored ostalog i tradicija obavezuje.

Dr Matic– Očekujem da pokrenemo laparoskopiju o kojoj se priča zadnjih 15-ak godina. Postoji nacionalni program laparoskopske kolorektalne hirurgije na nivou cele Srbije koji traje pet godina. U okviru programa dolaziće i engleski hirurg Amčad Parvaz, a i naši mentori sa Prve hiruške na Bežanijskoj kosi – kaže doktor Matić uz očekivanje da će u tim edukacijama biti uključeni i aleksinački zdravstveni radnici.

U današnjoj ekipi lekara bio je i anesteziolog Vladimir Savić koji nije krio zadovoljstvo što je ponovo u prostorijama Opšte bolnice u Aleksincu.

– Ja uvek volim da se vratim u Aleksinac gde sam radio pet godina, to su bile lepe godine, uspešno smo radili i družili smo se puno. Došao sam da ohrabrim svoje kolege, mada oni to rade odlično, ali ja sam tu kao moralna podrška i zato mi je drago što sam tu – kaže doktor Savić.

 

Prva operacija ove vrste u aleksinačkoj bolnici je dobro protekla i 56. godišnja pacijentkinja iz Aleksinca se uspešno oporavlja.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three + sixteen =