Zvonko Bogdan

Oduševljen Aleksincem i čeka novi poziv

Sinoćno gostovanje Zvonka Bogdana u prepunoj sali aleksinačkog Doma kulture bio je kulturni događaj koji je obeležio ovu sedmicu. Zvonko je sa sobom doveo i izvanredan sedmočlani orkestar sačinjen od najboljih tamburaša koji su u prvih petnaestak minuta koncerta aleksinačkoj publici pokazali svoje umeće. Zvonko Bogdan A zatim je nastala prava muzička čarolija, kada se bard panonske šansone pojavio pred publikom i najavio da će dočarati vekovni život panonske nizije kroz pesme koje su nastale od Zagorja do Karpata. Legendarni Bogdan zapevao je, među ostalim, i dobro poznate pesme „U tem Somboru”, „Evo banke, cigane moj”, „Ko te ima taj te nema”, kao i svoje autorske „Hej salaši na severu Bačke”, „Govori se da me varaš”, „Već odavno spremam svog mrkova”, „Ne vredi plakati”… Autor je objasnio publici da je svaka njegova pesma posvećena nekom događaju ili ličnost.

Dvočasovni koncert je pokazao da, osim što Zvonko Bogdan ima veliko umeće i energiju „mladića”, predstavlja i pravu riznicu sačuvanih i novostvorenih pesama Panonske nizije. Dodatnoj vrednosti doprinelo je njegovo objašnjenje istorijata i nastanka tih pesama ili kako ih je on zapamtio i čuo. Zvonko Bogdan Tako je aleksinačkoj publici ispričao i jedno svoje sećanje, kada se njegov otac sa tamburašima u noćnim satima vraćao iz kafane „Kod slona” i njegovoj majci pevao serenadu „Cele noći ‘ladovina”, koju je on kao dečak zapamtio, a kasnije i pevao.

Kako i dolikuje, koncert je završio u šeretskom stilu poručivši na prvom nastupu pred Aleksinčanima da ga ponovo pozovu jer, rekavši u šali, ako dugo čeka doći će štapom da ih podseti (potera). Zaslugom Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, ljubitelji ove vrste muzike mogli su da prisustvuju sinoćnom koncertu za svega 500 dinara. Za slične Zvonkove nastupe, u većim gradovi, ulaznice se kreću od hiljadu do preko dve hiljade dinara.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 + five =