Zvonko Bogdan

Одушевљен Алексинцем и чека нови позив

Синоћно гостовање Звонка Богдана у препуној сали алексиначког Дома културе био је културни догађај који је обележио ову седмицу. Звонко је са собом довео и изванредан седмочлани оркестар сачињен од најбољих тамбураша који су у првих петнаестак минута концерта алексиначкој публици показали своје умеће. Zvonko Bogdan А затим је настала права музичка чаролија, када се бард панонске шансоне појавио пред публиком и најавио да ће дочарати вековни живот панонске низије кроз песме које су настале од Загорја до Карпата. Легендарни Богдан запевао је, међу осталим, и добро познате песме „У тем Сомбору”, „Ево банке, цигане мој”, „Ко те има тај те нема”, као и своје ауторске „Хеј салаши на северу Бачке”, „Говори се да ме вараш”, „Већ одавно спремам свог мркова”, „Не вреди плакати”… Аутор је објаснио публици да је свака његова песма посвећена неком догађају или личност.

Двочасовни концерт је показао да, осим што Звонко Богдан има велико умеће и енергију „младића”, представља и праву ризницу сачуваних и новостворених песама Панонске низије. Додатној вредности допринело је његово објашњење историјата и настанка тих песама или како их је он запамтио и чуо. Zvonko Bogdan Тако је алексиначкој публици испричао и једно своје сећање, када се његов отац са тамбурашима у ноћним сатима враћао из кафане „Код слона” и његовој мајци певао серенаду „Целе ноћи ‘ладовина”, коју је он као дечак запамтио, а касније и певао.

Како и доликује, концерт је завршио у шеретском стилу поручивши на првом наступу пред Алексинчанима да га поново позову јер, рекавши у шали, ако дуго чека доћи ће штапом да их подсети (потера). Заслугом Центра за културу и уметност Алексинац, љубитељи ове врсте музике могли су да присуствују синоћном концерту за свега 500 динара. За сличне Звонкове наступе, у већим градови, улазнице се крећу од хиљаду до преко две хиљаде динара.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 2 =