Ovacije Grka aleksinačkom folkloru i horu

Prijateljstvo grčkog grada Lavria i Aleksinca, nastalo tokom bombardovanja Srbije 1999. godine kada su građani Lavria pružili veliku pomoć našem gradu, preraslo je u bratske odnose koji traju punu deceniju. U ponedeljak, 3. septembra na završnoj večeri Letnje kulturne manifestacije, građanima Lavria predstavili su se Gradsko kulturno-umetničko društvo „Aleksinac” i Aleksinački mešoviti hor „Šumatovac”.

– Koncert je održan u samom centru grada pred velikim brojem građana Lavria među kojima su bili i srpski konzul i sekretar naše ambasade u Atini. Predstavili smo se igrama iz Srbije i doživeli velike ovacije. Iako su nam jezici potpuno različiti mi se sa Grcima odlično razumemo kada su pesme i igre u pitanju. Ovo naše gostovanje u Lavriu je potvrdilo da za kulturu, pesmu i muziku ne postoje granice. Sve u svemu, utisci su prelepi – kaže predsednik GKUD „Aleksinac” Novica Prvulović i uz veliku zahvalnost na gostoprimstvu građanima Lavria, ističe da je najveći benefit ove posete zbližavanje dve kulture, dva naroda, dva podneblja.

I dirigent hora „Šumatovac” Marija Stanković Zovko iz Lavria nosi prelepe utiske.

sumatovac - naslovna 2– Jednom rečju, fenomenalno. Dobra organizacija i više nego topla dobrodošlica i gostoprimstvo. U autentičnom grčkom ambijentu i na pozornici na otvorenom naš hor se predstavio srpskim narodnim, rodoljubivim i starogradskim pesmama. Posebne ovacije i gromoglasan aplauz dobilo je izvođenje poznate grčke pesme „Deca Pireja” koju smo otpevali zajedno sa publikom. Naš hor je dobio posebno plaketu u znak prijateljstva i zajedničkog nastupa od muškog hora iz Lavria koji je svojim nastupom i otvorio ovo koncertno veče – rekla nam je dirigentica hora „Šumatovac” Marija Stanković Zovko kojoj će u lepom sećanju ostati promenadni nastup na gradskom trgu koji je propraćen toplim aplauzima slučajnih prolaznika.

Vest o nastupu aleksinačkih folkloraša i hora objavljena je i na sajtu Ambasade Republike Srbije u Atini.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen + twelve =