Овације Грка алексиначком фолклору и хору

Пријатељство грчког града Лавриа и Алексинца, настало током бомбардовања Србије 1999. године када су грађани Лавриа пружили велику помоћ нашем граду, прерасло је у братске односе који трају пуну деценију. У понедељак, 3. септембра на завршној вечери Летње културне манифестације, грађанима Лавриа представили су се Градско културно-уметничко друштво „Алексинац” и Алексиначки мешовити хор „Шуматовац”.

– Концерт је одржан у самом центру града пред великим бројем грађана Лавриа међу којима су били и српски конзул и секретар наше амбасаде у Атини. Представили смо се играма из Србије и доживели велике овације. Иако су нам језици потпуно различити ми се са Грцима одлично разумемо када су песме и игре у питању. Ово наше гостовање у Лавриу је потврдило да за културу, песму и музику не постоје границе. Све у свему, утисци су прелепи – каже председник ГКУД „Алексинац” Новица Првуловић и уз велику захвалност на гостопримству грађанима Лавриа, истиче да је највећи бенефит ове посете зближавање две културе, два народа, два поднебља.

И диригент хора „Шуматовац” Марија Станковић Зовко из Лавриа носи прелепе утиске.

sumatovac - naslovna 2– Једном речју, феноменално. Добра организација и више него топла добродошлица и гостопримство. У аутентичном грчком амбијенту и на позорници на отвореном наш хор се представио српским народним, родољубивим и староградским песмама. Посебне овације и громогласан аплауз добило је извођење познате грчке песме „Деца Пиреја” коју смо отпевали заједно са публиком. Наш хор је добио посебно плакету у знак пријатељства и заједничког наступа од мушког хора из Лавриа који је својим наступом и отворио ово концертно вече – рекла нам је диригентица хора „Шуматовац” Марија Станковић Зовко којој ће у лепом сећању остати променадни наступ на градском тргу који је пропраћен топлим аплаузима случајних пролазника.

Вест о наступу алексиначких фолклораша и хора објављена је и на сајту Амбасаде Републике Србије у Атини.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 13 =