Dan Roma

Obeležen Dan Roma i „Nadin” jubilej

Udruženje „Nada” juče je u Domu kulture prigodnim programom obeležilo Međunarodni dan Roma. Dan Roma Bila je to još jedna prilika da se predstave romska kultura i običaji, ali i da se ukaže na probleme sa kojima se suočavaju pripadnici ove zajednice.

Prema rečima predsednice udruženja Nataše Petrović, kada je reč o obrazovanju mladih Roma pomaka ima i romska deca sve češće shvataju značaj obrazovanja, bar kada je u pitanju opština Aleksinac. Dan Roma

‒ Mi smo dopunskim nastavama i asistencijom učitelja i nastavnika kroz nastavni rad poboljšali dosadašnje rezultate i mogu reći da deca redovnije dolaze u školu. To nam je bio i cilj – da se Romi što više opismene. Što se tiče Solunske ulice u Žitkovcu tu smo postigli maksimum, tako da su i ta deca sada uključena u obrazovni sistem, a obezbeđene su im besplatne užine u dve škole na teritoriji opštine – kaže Nataša i dodaje da je projektom Udruženja čiji je cilj bio podizanje svesti o značaju obrazovanja obuhvaćeno oko 605 romske dece i 118 roditelja.

S obzirom da Udruženje „Nada” ove godine beleži jubilej, svoj deseti rođendan, priređena je i izložba na kojoj su predstavljene sve realizovane aktivnosti i projekti u protekloj deceniji. U obeležavanju Međunarodnog dana Roma pomogli su i mališani iz osnovnih škola „Vuk Karadžić” iz Žitkovca i „Vožd Karađorđe” iz Aleksinca.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − 14 =