Nušićeva „Kirija” u aleksinačkoj verziji

Kako se za manje od sat vremena može biti u Splitu, Italiji, Švajcarskoj i u maglovitom Londonu? Može, ali samo u mašti kojom se veliki Nušić razmahnuo u komadu „Kirija” o porodici suočenoj sa nemaštinom, koja jedino kroz uobrazilju može da pobegne od stvarnosti i da se oseća bolje i srećnije. Ovu jednočinku sinoć su pretpremijerno izveli iskusni aleksinački glumci i mladi polaznici Studija glume Centra za kulturu i umetnost.

Dramatizaciju ovog komada uradio je Duka Jovanović kome je Nušić bio omiljeni autor i neiscrpna inspiracija, a Aleksinčaniki Biljani Nikolić, glumici Kruševačkog pozorišta rediteljski prvenac. Biljana Nikolić

‒ Ideja se rodila na radionicama koje sam držala polaznicima Studija glume. Oni su iza sebe već imali predstavu ‘Čudne ljubavi’, pa je Miloš Paović, želeći da održi kontinuitet, predložio da se uradi jedna predstava u kojoj bi igrali i polaznici glume i iskusni glumci. Dukina dramatizacija ‘Kirije’ nam se učinila najpogodnijom za jedan takav spoj. Kako je ovaj komad kratak, traje dvadesetak minuta, još malo smo adaptirali ovu jednočinku, dodali smo neke delove iz ‘Naše dece’, iz ‘Autobiografije’, neke rečenice iz ‘Hajduka’, uveli smo Nušića kao lik, uveli smo i lik koji je tumačio Srđan Stojadinović i dobili smo jednu čistu, jasnu i umivenu predstavu kakva i treba da bude i ja sam zadovoljna – rekla nam je Biljana Nikolić.

Iako, kako sama ističe, bez rediteljskog iskustva, Biljana je napravila dobar balans pa je postavka „Kirije” predstava i za nešto stariju decu i njihove roditelje.

Kirija Kirija

 

 

 

 

 

 

Najuporniji i najmarljiviji polaznici Studija glume, Milja Marinković, Aleksa Paović, Kalina Jovčić, Vojin Cvetićanin i Miloš Zdravković svoje stečene veštine na radionicama podelili su sa iskusnijim kolegama Milošem Paovićem, Viobranom Golubovićem, Zoricom Stevanović i Srđanom Stojadinovićem Lebijem koji se transformisao u više likova.

Kirija

 

 

 

 

 

 

Predstava je od samog početka u „petoj brzini” bez imalo praznog hoda i drži pažnju gledalaca do kraja. Sasvim dovoljno da „Kirija” ne ostane samo predstava za jednokratnu, lokalnu upotrebu, već „proizvod” kojim će se Studio glume predstavljati na festivalima i na scenama drugih gradova.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 4 =