Ноћ музеја – ноћ духовности и историје

Изложбама и промоцијом књиге Алексинац се и ове године укључио  у манифестацију „Ноћ музеја“. У суботу,  19. маја, у галеријама Центра за културу и уметност отворене су две изложбе посвећене Вуку Караџићу. Реч је о тематским изложбама Музеја језика и писма из Тршића и посвећене су двестотој годишњици објављивања Вуковог Српског рјечника и 190. годишњици Вуковог Буквара.

У вечерњим часовима, у дворишту  Завичајног музеја представљена је монографија „Манастир Жича – центар Архиепископије, Епархије и сабора у средњем веку“ аутора др Драгољуба Даниловића, професора историје у Краљевачкој гимназији.  Ова књига, коју  је прошле године објавио Историјски архив Краљева, резултат је дугогодишњег научно-истраживачког рада и интересовања за манастир Жичу, средиште средњовековне културе и духовности.

– Ретком истраживачком упорношћу, боље речено искреним послушањем толико недостајућем данашњој науци и култури, аутор је успео да допре до суште дубине историјског времена, до оног угаоног камена од којег почиње српско саборно памћење и српско државотворно делање. Било је то време стварног и свеважног јединства српске цркве и државе, односно време стварања самосталне и цркве, и државе, а без тог јединства самосталности не би ни било – рекао је између осталог Милоје Радовић, управник Народне библиотеке у Краљеву.

Аутор др Драгољуб Даниловић је истакао да ова књига сведочи о културном благу из 13. века и о томе колико је била велика улога манастира Жича у том периоду, када је Србија била моћна и респектабилна држава.

Ово вече духовности на најбољи могући начин употпунила је својим певањем Јадранка Јагличић, интерпретаторка традиционалне музике и професорка солфеђа у Музичкој школи у Краљеву.

Овом приликом посетиоци су били у прилици да погледају поставке у  згради Завичајног музеја.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − three =