Nova era aleksinačkog bioskopa

Bioskop Centra za kulturu i umetnost, već više od pola veka kultno mesto za aleksinačke filmofile, jedan je od retkih u Srbiji koji ni u onim teškim ekonomskim godinama nije prestajao sa radom, niti je ijednog trenutka svoju kino dvoranu izdavao za obavljanje drugih delatnosti. Kada su projekcije filmova na 35-milimetarskoj celuloidnoj traci otišle u istoriju, Centar za kulturu je veoma brzo, u saradnji sa beogradskim kućama koje su opremljene savremenom prikazivačkom tehnikom, svojim gledaocima pružio mogućnost gledanja filmova u 3D tehnici.

Od pre nekoliko dana aleksinački kinematograf počeo je da ispisuje nove stranice istorije. Prikazivanje „pokretnih slika“ u mračnoj sali Doma kulture neće više zavisiti od mobilnih 3D bioskopdžija.

– Na kraju jedne veoma uspešne godine za našu ustanovu dobili smo dugo očekivani projektor za prikazivanje filmova u 2D tehnici i sada ćemo moći da prikazujemo filmove koje budemo otkupili od distributerskih kuća, nevezano za termine koje smo dobijali od trećih lica. Sada ćemo filmove prikazivati i na terenu, ne mislim samo na seoska područja, već i na Dom za stare, škole, udruženja, jednostavno, bićemo dostupni svima onima koji nisu u mogućnosti da dođu do Doma kulture – kaže direktorka Centra za kulturu i umetnost Maja Radoman Cvetićanin.

Za stare kinoprojektore naći će se kutak u holu Doma kulture da podsećaju na vremena kada su filmovi bili jedina zabava, kada je život bio i lepši, i lagodniji. Oni su dokaz bogate istorije filmskog života, potvrda odnegovane filmske publike u Aleksincu i predstavljaju ne samo muzejsko, već i kulturološko blago.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + seven =