Neočekivano visok prinos kukuruza

Na teritoriji Nišavskog okruga, u prošloj nedelji, počela je berba kukuruza i uglavnom se radi o hibridima ranijih grupa zrenja, iz grupe 300 i 400. Na parcelama na kojima je kukuruz posejan u prvim rokovima setve i na parcelama gde je zemljište nešto lakšeg mehaničkog sastava kukuruz je uzreo i proizvođači su krenuli da što pre sklone ovu kulturu da bi blagovremeno mogli da pripreme parcelu za setvu naredne kulture, za setvu ozimih strnih žita.

Stručnjaci iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Niš procenjuju da će ove godine prinosi kukuruza biti nešto veći od višegodišnjeg proseka, nekih 20 do 30%, naručito na području Aleksinca gde se očekuju prinosi u proseku i do osam i po tona po hektaru.

– Sigurno da će biti proizvođača koji su primenili bolju agrotehniku u smislu kvalitetnijeg đubrenja, kvalitetne i pravovremene setve, pa će prinosi kod ovih proizvođača biti i preko osam i po tona, čak i do deset tona po hektaru. Situacija u julu, kada je presudno bilo za vegetaciju kukuruza, bila je zaista povoljna, tako da su i prinosi ovakvi kakvi jesu i očekuju se izuzetno dobri rezultati i kvalitet prinosa – ističe savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Niš, dr Saša Stanković.

U početku vegetacije bile su nepovoljne vremenske prilike, u smislu povoljnih uslova za nicanje, pa je bilo predvojenog nicanja. Proizvođači su na mnogim parcelama morali da preseju useve i nije se očekivalo da bude ovakav, bogat prinos.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 2 =