Неочекивано висок принос кукуруза

На територији Нишавског округа, у прошлој недељи, почела је берба кукуруза и углавном се ради о хибридима ранијих група зрења, из групе 300 и 400. На парцелама на којима је кукуруз посејан у првим роковима сетве и на парцелама где је земљиште нешто лакшег механичког састава кукуруз је узрео и произвођачи су кренули да што пре склоне ову културу да би благовремено могли да припреме парцелу за сетву наредне културе, за сетву озимих стрних жита.

Стручњаци из Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш процењују да ће ове године приноси кукуруза бити нешто већи од вишегодишњег просека, неких 20 до 30%, наручито на подручју Алексинца где се очекују приноси у просеку и до осам и по тона по хектару.

– Сигурно да ће бити произвођача који су применили бољу агротехнику у смислу квалитетнијег ђубрења, квалитетне и правовремене сетве, па ће приноси код ових произвођача бити и преко осам и по тона, чак и до десет тона по хектару. Ситуација у јулу, када је пресудно било за вегетацију кукуруза, била је заиста повољна, тако да су и приноси овакви какви јесу и очекују се изузетно добри резултати и квалитет приноса – истиче саветодавац у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Ниш, др Саша Станковић.

У почетку вегетације биле су неповољне временске прилике, у смислу повољних услова за ницање, па је било предвојеног ницања. Произвођачи су на многим парцелама морали да пресеју усеве и није се очекивало да буде овакав, богат принос.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + 7 =