Vakup keltski kamen

Nezvanične priče iz aleksinačke prošlosti

Dr Slobodan Petrović
dr Slobodan Petrović

Neistraženo područje aleksinačkog kraja u sebi nosi mnoge tajne. Ko je sve obitavao na ovom području, kakvi su se događaji zbijali u prošlosti i koje su legende nastale od zbilje, pitanja su koja stručnjake i ljubitelje istorije nagone na stalna istraživanja i traganja za novim podacima. Poznati aleksinački psihijatar dr Slobodan Petrović, tragajući za svojim rodoslovom, započeo je i svoje istraživanje istorije grada. Tokom dvodecenijskog rada susreo se sa mnoštvom zanimljivih i manje poznatih podataka, kao i materijalnim dokazima iz daleke prošlosti Aleksinca i njegove okoline, a sa nama je podelio one koji su ga najviše impresionirali.


Kelti iznad Vakupa


Svetilište na brdu Paničica pored ravne šume iznad sela Vakupa svedoči da su na ovom prostoru živeli Skordisci, pripadnici antičkog keltskog plemena. Kako objašnjava dr Petrović, ovaj kamen, na kome su nekada druidi vršili obrede, prečnika je oko dvadeset metara, a sličan takav arheolozi su pronašli i u opštini Veliko Gradište na brdu Ram, kilometar udaljenom od Dunava i poznatog keltskog bedema.

Tu se nalazi žrtvenik i postoji jedna fizički obrađena rupa u kamenu kroz koju vodi kanal gde postoje ostaci gvožđa. S obzirom da kamen u svom sastavu ne sadrži ovaj metal, pretpostavlja se da on potiče iz hemoglobina. Tu su, dakle, verovatno prinošene ljudske ili životinjske žrtve. Znači, iznad Vakupa su živeli Kelti – kaže naš sagovornik koji je lokalitet pronašao uz pomoć starih meštana Vakupa.

“Džinovsko ili džidovsko groblje”, “Ime po caru Vizantije?”, “Knez spasao kneževinu”, “Cincarski grad”, “Laza Lazarević – krivac za epidemiju”, “Plastični hirurg iz XIX veka” 

Više o tome pročitajte u novom broju AL novina 

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × one =