Dom kulture

Neverovatno: Pogledajte šta će večeras biti promovisano u Domu kulture

Fototipsko izdanje prve serije časopisa Karadžić, koja se pred čitalačkom publikom pojavila još krajem pretprošlog veka, večeras će biti predstavljeno u Domu kulture. Istovremeno će biti promovisan i novi broj iz nove serije. Predstavljanje ove dve značajne publikacije deo je četvorodnevne manifestacije “Dani Tihomira Đorđevića”, kojom se slavi sećanje na čuvenog etnologa i folkloristu i pokretača časopisa “Karadžić”.

Organizatori ističu da je fototipsko izdanje svih brojeva prve serije časopisa, koji je u Aleksincu izlazio od 1899 do 1903. godine, kapitalno delo za ovu godinu i nešto što do sada nije urađeno.

‒ Vrlo smo ponosni na mogućnost da izdamo sve brojeve ponovo u jednoj knjizi. Pripremili smo svu tu dokumentaciju u saradnji sa Visokom školom za vaspitače strukovnih studija u Aleksincu, koji čuvaju zaostavštinu Tihomira Đorđevića, jer je on bio profesor Pedagoške akademije, jedno vreme i direktor – kaže Maja Radoman Cvetićanin, direktorka Centra za kulturu i umetnost i dodaje da je suizdavač fototipskog izdanja stare serije Karadžića etnografski ogranak SANU u Nišu.

Karadžić

Večeras će biti promovisan i deveti broj iz nove serije časopisa Karadžić, koji se od 2009. godine štampa u ediciji odeljenja Zavičajnog muzeja.

‒ Novi broj Karadžića donosi puno interesantnih članaka iz arheologije, istorije, etnologije, umetnosti… Uglavnom su to članci koji obrađuju lokalnu istoriju, lokalnu tematiku i najbližu okolinu. Kada je u pitanju arheologija, tu su članci koji se tiču istraživanja i najnovijih rezultata iz projekta ‘Prospekcija aleksinačke opštine’, a ima dosta zanimljivih rezultata. Nekoliko članaka iz istorije koji obrađuju Prvi svetski rat, i nešto o umetnicima iz Fonda zavičajnog muzeja – objašnjava rukovodilac odeljenja Zavičajnog muzeja, Aleksandar Nikezić.

Na promociji u Domu omladine od 19 sati govoriće dr Danijela Popović Nikolić i prof. Zoran Stevanović.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − one =