skupstina

Na početku sednice rasprava o poplavama u turijskoj regiji

Početak današnjeg zasedanja opštinskog parlamenta, koje je u toku, obeležila je rasprava vlasti i opozicije u vezi sa nedavnim poplavama čije su posledice još vidljive i u javnoj i u privatnoj svojini. Opozicija je ovom prilikom optužila aktuelnu vlast da nije adekvatno reagovala nakon poplava, prenoseći i nezadovoljstvo pojedinih građana iz poplavljenih područja. Nasuprot tome, vlast je isticala da se reagovalo na vreme i da nije bilo većih propusta.

Boban Ranđelović, odbornik iz redova DS-a, rekao je da treba preduzeti hitne mere suzbijanja zaraznih bolesti kako bi se, nakon poplava i izlivanja septičkih jama, sprečila pojava epidemije.

–Treba naučiti iz svega ovoga šta uraditi da se ovakva nepogoda ne ponovi. Šta ćemo sada sa septičkim jamama koje su se izlile. Dobar deo sadržaja iz tih septičkih jama je sada po dvorištima ljudi. Da li će sada Savet za zdravstvo da reaguje. Kad bude sunca biće haosa po tim selima – rekao je Ranđelović, dodajući da je organizacija nadležnih do sada bila veoma loša, faktički kao da je nije ni bilo.

Predsednik opštine Nenad Stanković, istakao je da su sve odluke donošene blagovremeno, a da je između ostalog donet i zaključak da se preduzeće „Vodovod i kanalizacija obavezuje da organizuje dezinfekciju očišćenih prostorija i dvorišta.

‒ Vodovod je u komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje u Nišu, da ova ustanova obavi te poslove dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i ostalog, ali oni imaju određene uslove, traže najpre da se područje osuši da bi moglo da se dejstvuje hemijom ‒ objasnio je Stanković i dodao da vlast i opozicija treba zajednički da dolaze do rešenja u ovakvim situacijama, kao što je to bilo 1999. kada je on bio na čelu opozicije u Aleksincu.

Da među meštanima pojedinih ugroženih sela ima i onih koji odbijaju pomoć, rekao je za skupštinskom govornicom Radoslav Ilić iz Loćike, odbornik SNS-a.

‒Onima koji sami ne žele pomoć, ne može da se pomogne. Treba naći rešenje, a ne razloge za kritiku. Pojedinci su obilazili sela samo da ‘potpale’ narod. Sa tim ljudima sam svakodnevno i tog jutra sam bio među prvima, iako sam bio lično pogođen – rekao je Ilić.

Odbornik Ivan Dimić iz DSS-a, najviše, kako je rekao, zamera selektivnost u pružanju pomoći, nedovoljnu angažovanost, dodajući da sistem pružanja pomoći treba da bude depolitizovan.

Objektivno gledano uvek ima problema i nezadovoljstva, pogotovo oštećenih građana jer njima nijedna pomoć neće biti adekvatna i dovoljno dobra. Ima i realnih ljudi koji razumeju koliko im se može pomoći, ali i onih koji odbijaju pomoć. Osnovna zamerka građana je da se radi po političkoj podobnosti, kada je reč o čišćenju dvorišta – rekao je Dimić dodajući da Štab za vanredne situacije u ovakvim slučajevima treba da bude u stalnom zasedanju.

Među odbornicima je još bilo onih koji su kritikovali „nereagovanje” Saveta za zdravlje opštine Aleksinac, a nakon ove rasprave koja je trajala oko dva sata, zasedanje je nastavljeno razmatranjem planiranog dnevnog reda.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three − one =