Na današnji dan bombardovan Aleksinac

Samo jedan dan nakon oslobođenja Aleksinca u Prvom svetskom ratu, 2. odnosno 15. oktobra, nemački avioni bombardovali su grad. U tom napadu stradalo je šestoro ljudi. Među žrtvama je bio i dvanaestogodišenji dečak.

U bombardovanju koje se dogodilo na današnji dan, 17. oktobra, stradalo je četvoro naših sugrađana. Tokom celog prepodneva Nemci su gađali varoš i tada je poginula skoro polovina porodice Stevanović iz koje je potekao naš čuveni akademik i začetnik moderne psihologije u Srbiji, dr Borislav Stevanović. Borislav je tada izgubio majku i dve sestre. Majka Ilinka imala je 50, starija sestra Budimka 29, a najmlađa Desanka svega 18 godina. Aleksinac 1918 - oslobodjenje

Spomenik I
Zaboravljeni spomenik na starom groblju

Nemačke bombe padale su i 19. i 21. oktobra i tada je stradalo šest civila. Najmlađa žrtva imala je samo devet godina.

Na žrtve Prvog svetskog rata podseća i spomenik na starom groblju u Aleksincu. Na njemu su ispisani stihovi našeg poznatog pesnika Vojislava Ilića Mlađeg, koji je jedno vreme radio kao činovnik u gradu na Moravici.

„Ovde leže žrtve ubilačke vojne, putniče zastani s žalošću u grudima. O, kad će nestati ratova u svetu i zavladati mir među ljudima”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × five =