Највеће интересовање за радиологију

Општа болница у Алексинцу је и јуче била отворена за све пацијенте који су желели да се бесплатно прегледају у оквиру акције која се од септембра, по препоруци Министарства здравља, спроводи једном месечно. За разлику од прошломесечне, у овој акцији, поред интернистичких, грађанима су на располагању били ултразвучни, гинеколошки и уролошки прегледи као и PSA тест простате.

radiologija Aleksinac
Директор Опште болнице Алексинац, др Горан Видић је задовољан одзивом грађана и наглашава да је и ова акција протекла у најбољем реду и да су грађани били изузетно стрпљиви чак и тамо где се чекало и по сат-два.

То је био случај на радиологији, где је један радиолог уз помоћ два специјализанта, на једном апарату обавио 108 прегледа, што је за сваку похвалу – каже др Видић и наводи да су од 8 до 16 часова прегледана 164 пацијента кроз укупно 340 прегледа.

Значај ових акција је многострук за рано дијагностиковање болести, као и за промоцију превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу. То се потврдило током ове јучерашње акције у Алексинцу.

Dom zdravlja Aleksinac
Сврха ових прегледа је да код грађана откријемо болест где није било симптома или су постојали неки мањи симптоми. Након ових прегледа неколико пацијената смо послали на даље лечење, а за једног пацијента је тражена додатна дијагностика, јер се, нажалост, највероватније ради о малигном обољењу – каже доктор Видић.

У ову акцију били су укључени и домови здравља у Алексинцу, Ражњу и Сокобањи. У Дому здравља у Алексинцу, где су обављани само гинеколошки прегледи, могућност да се прегледају искористиле су 22 пацијенткиње, од тога 13 за гинеколошки, а 9 за ултразвучни преглед.

Ражањски Дом здравља је имао 61 преглед и 47 пацијената, у Сокобањи је било 23 пацијента, а тамошњој Специјалној болници, где су вршени само радиолошки прегледи, јавило се 55 пацијената.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 16 =