Dani Gordane Brajović

Najbolja Vesnina „Izmislica”

Od 26 knjiga pristiglih na konkurs „Književnih susreta Gordana Brajović”, žiri je jednoglasno za najbolju knjigu za decu i mlade u 2017. godini proglasio roman „Izmislica” Vesne Ćorović Butrić. Tročlani žiri (profesor dr Zoran Opačić, Vladimir Andrić i Boško Lomović) je ocenjivao i poetske i prozne radove učenika osnovnih i srednjih škola.

izmislica U konkurenciji učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, najbolju pesmu je napisala Anka Mladenović, učenica četvtrtog razreda OŠ „Vožd Karađorđe” iz Aleksinca, dok je Milana Petrović, učenica drugog razreda, takođe iz ove škole, dobila drugu nagradu. Dominacija „Vožda” u ovoj kategoriji, potvrđena je i pohvalom koja je pripala Lauri Pejković, učenici drugog razreda. Pohvala odlazi i u ruke Martine Jović, učenice četvrtog razreda „Stojan Živković Stole” iz Trnjana. Što se proznih radova tiče, prva nagrada je dodeljena Vuku Jovanoviću iz Požege, a među dobitnicima pohvale je i Petar Janketić, učenik četvrtog razreda OŠ „Vožd Karađorđe”.

Mađu starijim osnovcima, prvu nagradu za poeziju dobio Muhamed Duraković iz Prve osnovne škole Živinice (BiH). Uspeh su ostvarili i učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” sa Aleksinačkog Rudnika. Vuk Milenković, učenik šestog razreda dobio je treću nagradu, a Jovani Tasev, učenici osmog razreda pripala je pohvala.

Lazar Saplaković, učenik petog razreda OŠ „Ljupče Nikolić” iz Aleksinca osvojio je prvu nagradu za prozu, a njegov vršnjak Veljko Petrović dobitnik je pohvale.

Prvu nagradu u kategoriji pesnika srednjoškolaca dobila je Milica Radovanović iz Nevesinja u Republici Srpskoj, a u oblasti proze, Pola Spasojević iz Umetničke škole u Nišu. Za svoje pesme pohvale su dobile i Jana Živković i Jovana Živković, učenice Tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijević”.

Posebnu pohvalu žiri i organizator dodeli su Dopunskoj školi na srpskom jeziku u Nemačkoj, za uložen trud i negovanje srpskog jezika i izraza van srpskog govornog područja.
„Književni susreti Gordana Brajović”, 21. po redu, biće održani u Aleksincu od 23. do 27. aprila.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 − 6 =