načelnik Dalibor Marković

Начелник Далибор Марковић у интервјуу за АЛ новине – За сада, рушење само на папиру

Решење о рушњу нелегалних објеката до сада је стигло на око четири хиљаде адреса у алексиначкој општини. Израђује се укупно око 20 хиљада и она ће ускоро бити испоручена власницима. Шта то значи и да ли има разлога за страх за АЛ новине објашњава Далибор Марковић, заменик начелника Одељења за привреду у ОУ Алексинац.

Многа домаћинства у граду и сеоским срединама добила су решења са захтевом за озакоњење у којима се наводи једна принудна мера рушења по окончању поступка. Грађани су истовремено и збуњени и уплашени. Шта то значи за њих и шта би требало да предузму?

Све ово је последица спровођења Закона о озакоњењу, који је донела Скупштина Србије и у коме је прописана процедура коју сада предузимамо. Можда није баш адекватно, али поступамо онако како је закон предвидео. Озакоњење почиње тим првим кораком, доношењем решења о рушењу. У том решењу јесте да у првом члану пише да је рок за рушење објекта три дана, али већ у трећем члану овог истог решења стоји да оно није извршно док се не заврши поступак озакоњења. То значи да сви они грађани који добију ово решење у ствари започињу поступак озакоњења. Уколико није могуће извршити озакоњење из разлога што је заузета нечија парцела, објекат саграђен на јавној својини, на државном путу или постоји неки правни проблем, тек у том моменту ће решење о рушењу бити активирано. Дакле све до тада, решење о рушењу није активно и само је први корак у поступку озакоњења.

Када ће се ипак поступати по урученим решењима и одговоре на остала питања, прочитајте у електронском издању АЛ новина:

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =