Napretkov ”čas košarke”, favorit nemoćan u Aleksincu

Košarkaški klub Napredak JKP ostvario je veliku pobedu na startu nove sezone Druge lige Srbije. Aleksinačka ekipa ubedljivo je savladala favorizovanu Mladost iz Smederevske Palanke 75:57 (15:17, 27:7, 17:13, 16:20). Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Dimitrije Raičević sa 21 poenom. Zapažen učinak imao je i Nikola Antonijević, koji je uz 17 poena dodao i 11 uhvaćenih lopti. Najefikasniji kod Mladosti bio je Petar Beader sa 13 poena.

Prva deonica bila je jedini period u kome je bilo rezultatske neizvesnosti u ovom derbiju. Prvih 10 minuta igre dobili su gosti 15:17.

U drugoj četvrtini usledila je nagla promena odnosa snaga na terenu. Napredak je zaigrao znatno čvršće i angažovanije, pre svega u fazi odbrane. Gostujući igrači nisu uspeli da se prilagode ovakvom tempu, te su do kraja drugog perioda postigli svega 7 poena, odnosno 24 u prvom poluvremenu. Aleksinački tim napravio je veliki preokret za sigurnih 42:24 na velikom odmoru.

U nastavku utakmice nije dolazilo do posebnog uzbuđenja, bar ne kada je reč o rezultatu. Redom su pogađali Nikola i Dimitrije Raičević, Slaviša Bogavac. Za goste iz Smederevske Palanke nerešiv problem bio je i centar Napretka, Nikola Antonijević. Gorostasni igrač ubacio je 17 poena, uz 11 skokova, a u odbrani ostvario je i 3 blokade.

Poslednja četvrtina mirno je privedena kraju. Indisponirani protivnik nije uspeo da nađe rešenje u napadu, a za to je zaslužna kolektivna odbrana domaćeg sastava. Na drugoj strani terena ređali su se odlični prodori D. Raičevića, dok je kapiten Nikola Raičević u više navrata odlično razigravao saigrače (7 asistencija). Iskusni Slaviša Bogavac, kako je na to aleksinačka publika navikla, doneo je neophodnu raznovrsnost u igri. Bogavac je ostvario učinak od 10 poena, 8 skokova i 4 asistencija, odnosno indeks korisnosti 20.

Napredak je do pobede došao, pre svega, zahvaljujući odličnoj defanzivnoj igri (koja se statistički ne može uvek jasno izraziti). Valja spomenuti i mnogo bolji šut iz igre (Napredka 48%, Mladost 27%). A razlika u ukupnom indeksnom učinku možda i najbolje ilustruje odnos snaga na terenu – Napredak 90, Mladost 53!

Pobednika su sa tribina pozdravile najvernije pristalice aleksinačkog tima, koje su imale prilike da vide sjajno izdanje svojih ljubimaca protiv jednog od glavnih favorita za plasman u viši rang takmičenja.

U drugom kolu, ekipa Napretka odlazi u Niš, na susret sa Konstantinom.

 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + 10 =