Morava opada, voda ostala na njivama

I dok se vodostaj reke Južne Morave uzvodno od Aleksinca polako smiruje, ipak će još nekoliko dana obradive površine ostati pod vodom. Prema rečima našeg čitaoca Gorana Petkovića, u ataru Tešice, prema Trnavi, poplavljeno je 250 hektara zemljišta i, kako kaže, on ne pamti takvo izlivanje reke na obradivim površinama. Poljoprivredno zemljište stradalo je i nizvodno kod Aleksinačkog Rudnika, kao i na površinama u okolini Donjeg Adrovca.

Za sada nema procene kolike su štete na zemljištu i poljoprivrednim kulturama, kao ni informacija da li će biti formirana određena komisija koja će obaviti uviđaj nakon što se voda potpuo povuče. Prema nezvaničnim informacijama, jedan broj građana je na opštinskoj pisarnici prijavio štete izazvane poplavama.

poplava

Da se sa pojedinih područja voda neće brzo povući pokazuje i vodostaj Južne Morave kod ražanjskog sela Mojsinja, gde se nalazi usko grlo, koji je dostigao visinu od 613cm, što je daleko iznad granice vanredne odbrane od polava (preko dva metra). Na ovoj mernoj stanici danas i tokom proteklih nekoliko dana zabeležen je konstantni rast vodostaja.

Novica Dragićević iz Opštinske uprave potvrdio je uspešnu zaštitu, koju je selima od Trnjana do Vitkovca pružio novoizgrađeni bedem, o čemu smo juče izveštavali. Posle niza godina ovo područje nije plavljeno.
Putni pravac prema Kruševcu i dalje je zatvoren za saobraćaj, a zvanično to važi i za put Tešica-Trnava prema Nišu. Kako nam javljaju naši čitaoci, ipak, na deonici između Tešice i Trnave, iako važi zabrana, saobraćaj se odvija uz rizik vozača i na sopstvenu odgovornost. Zato je savet da se, zbog bezbednosti, koriste alternativni putni pravci.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 4 =