Mirjana Karanović

Mirjana Karanović: Ovo je vreme u kome je teško živeti

Predstava „Novo doba” beogradskog Bitef teatra i sarajevskog ART HUB-a kroz sumornu i oporu, ali do srži iskrenu priču otvara, za narode na ovim prostorima, aktuelna i uvek bolna pitanja tranzicije, revolucije i evolucije nakon višegodišnjeg ratnog previranja u kome su i pobednici i poraženi na neki način ostali žrtve, osakaćeni i otupeli za bilo kakvu emociju ili empatiju.

Mirjana Karanović
Foto: Hadži Miodrag Miladinović

To novo doba svi očekuju, a ono nikako da dođe. Kroz nekoliko priča o odnosu i suživotu radnika i kapitalista, onih koji su u ratu sve izgubili i drugih koji su se od njega obogatili i došli do određenih pozicija moći, ova društveno angažovana predstava pokazuje i beskrupuloznost sistema, urušavanje osnovnih vrednosti – porodice, školstva, kulture i drugih institucija, kako se prodaju ideali i moral zarad pozicije u društvu i profita…

Niko u toj trgovini nije pošteđen, pitanje je samo koliko je svako od junaka spreman da se potčini. Hoće li se slomiti i priključiti većini gubeći svoj identitet, ostati u manjini verujućih, obespravljen i unižen ili, pak, otići.

Dilema je tu i lebdi ne samo nad Boškovićevim i Mustafićevim junacima na sceni, već i nad gledaocima, koje upozorava da ovo nije privid stvarnosti i niz izmaštanih situacija, već realnost sama po sebi, onakva kakva zaista jeste, bez ulepšavanja, nad kojom bi svi trebalo da se zapitaju „Kako nam je?” i „Hoće li nam zaista ikada biti bolje?”.

Imam godina toliko koliko imam, živela sam u razna neka vremena i za mene je ovo vreme u kome je veoma teško živeti. Devedesetih godina sam verovala da će biti nešto, da će se nešto desiti, a sada, više nego ikada, ja ne vidim šta bi to moglo da se desi osim neke konstruisane lažne nade, poput mog lika koji na kraju kaže ‘vreme je da stvari krenu na bolje’. Mislim da, u stvari, ništa ne ide na bolje. Mada, postoje ljudi u ovoj zemlji, možda su oni i u većini, koji veruju ili barem govore ‘baš nam je dobro’ ili ‘biće nam bolje’. Ne znam da li će ova predstava uskoro da bude zastarela, jer će nam stvarno biti bolje ili ćemo da je igramo i da svaki put kažemo kako se sve to ovde zapravo dešava. Mislim da je strašno počinjati život i karijeru u ovakvim okolnostima i stvarno se divim mladim ljudima što uopšte imaju neku ideju šta će biti sa njima, da li će otići negde ili će ostati ovde. Za to je potrebna užasna hrabrost – ističe glumica Mirjana Karanović.

Ceo tekst dostupan je u elektronskom izdanju AL novina:

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × one =