Savet za zdravlje

Mali broj pedijatara i dalje najveći problem

U protekloj godini pacijenti su se najviše žalili na rad Odeljenja za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece – stoji u izveštaju Savetnika za zaštitu prava pacijenata koji se danas našao pred članovima Saveta za zdravlje opštine Aleksinac.
Savetniku je tokom prošle godine dostavljeno ukupno 20 prigovora u pisanoj formi, od toga 18 protiv Doma zdravlja, a dva protiv Opšte bolnice Aleksinac.

Od prigovora upućenih Domu zdravlja, 10 se odnosi na Odeljenje za zaštitu predškolske i školske dece i, kako stoji u izveštaju, svi su bili osnovani. Šest prigovora je bilo protiv Odeljenja opšte medicine, a po jedan na rad Odeljenja stomatologije i Hitne pomoći.
Što se Opšte bolnice tiče, oba prigovora se odnose na rad Odeljenja hirurgije. Jedan je ocenjen kao neosnovan, dok je drugi ustupljen zdravstvenoj inspekciji Nišavskog okruga jer spada u domen rada i ocene tog organa.
I u izveštaju za poslednja tri meseca prošle godine od pet prigovora, tri su se odnosila na rad sa našim najmlađim pacijentima.
Savetnik za zaštitu prava pacijenata Dragan Mihajlović je rekao da je broj prigovora u odnosu na broj pacijenata, ipak zanemarljiv i da je kvalitet usluga značajno bolji u odnosu na prethodne godine.

Savet za zdravlje

Izveštaji su usvojeni uz zaključak da je nedostatak pedijatara u Domu zdravlja i dalje glavni problem i razlog žalbi pacijenata, te da je neophodno da se Savet sa postojećom statistikom, obrate resornom ministarstvu koje je i odredilo trenutni broj zaposlenih na ovom odeljenju.
U nastavku sednice, članovi Saveta su usvojili izveštaj o radu Komisije za ocenu ispunjenosti uslova za finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u našoj opštini. U 2017. godini to pravo ostvarila su tri para.

Doktor Sreten Vujošević, pomoćnik direktora Opšte bolnice, informisao je članove Saveta da je projekat za otvaranje Službe za dijalizu prošao sa pratećom dokumentacijom kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i da bi tender trebalo da se raspiše do kraja juna. Nakon kompletne rekonstrukcije stare zgrade na ulazu u bolnicu, Služba za dijalizu mogla bi da počne sa radom u 2019. godini.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 + 20 =