Lutalice ponovo „ujele” budžet

Članovi Opštinskog veća opštine Aleksinac su na današnjoj sednici, kako bi izbegli dodatne sudske troškove, još jednom podržali vansudska poravnanja sa oštećenim građanima zbog ujeda pasa lutalica. Njih petnaestoro iz Aleksinačkog Rudnika, Aleksinca, Tešice, Glogovice, Vakupa, Bobovišta, Moravca i Kraljeva podnelo je zahteve za odštetu. Odštetni zahtevi se kreću pojedinačno od 23-43 hiljade dinara. Najviše, sedmoro oštećenih, u mirnom rešavanju spora dobilo je po 33.000, dok je sumu od 23.000 dobilo pet osoba, jedna je dobila 30.000, a dvoje njih po 43.000 dinara.

Za rešavanje ovih 15 zahteva iz budžeta će biti izdvojeno 462 hiljade dinara. Očito da psi lutalice, osim što ujedaju građane u mnogim naseljima naše opštine, „grickaju” i opštinsku kasu. Da li se ovim „drumskim napasnicima” može stati na put i izbeći plaćanje iz budžeta ne znamo, kao što ne znamo ni da li nekome odgovara situacija u kojoj se svi problemi rešavaju preko budžeta. Ono što je evidentno, značajna sredstva iz opštinske kase, što je i zakonska obaveza, izdvajaju se za rešavanje problema napuštenih životinja, ali rezultati očito nisu na potrebnom nivou. Zli jezici kažu da je za pojedince ujed pasa i socijalna kategorija pa, navodno, čak i izazivaju životinju da nasrne na njih.

Naravno, to su samo ekstremni slučajevi (ako ih ima), ali evidentno je da pored strogih zakonskih rešenja retko ili skoro niko nije odgovarao za napuštanje svog ljubimca, odnosno ostavljanje istog na ulici. Javna je tajna da se čak i organizovano dovoze životinje i puštaju tamo gde ima hrane, na ulici, oko prodavnica, škola i slično. Svi na tu pojavu zatvaramo oči jer pare koje se troše iz budžeta na ovaj ili onaj način smatramo da nisu naše, a kada nešto nije naše baš nas briga. Čuvanje pasa po nekima je i dobar biznis.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten + twelve =