žetva

Loše vreme umanjilo prinose

Iako je žetva strnih žita krenula dobro, sa natprosečnim prinosima na pojedinim parcelama, vremenski uslovi prekinuli su ubiranje letine. Loše vreme, učestale kiše i visoka vlaga štete i prinosu i kvalitetu hlebnog zrna.

Na početku žetve, procena prosečnih prinosa na nivou Nišavskog okruga bila je negde oko tri i po tone po hektaru, odnosno na nivou višegodišnjeg proseka. Ove procene opovrgli su proizvođači koji su odradili izuzetno dobro agrotehniku i požnjeli na vreme svoje useve, pa su prinosi bili i veći od očekivanih.

‒ Ima par proizvođača koji su ostvarili preko šest, sedam i po, pa čak i osam tona po hektaru – kaže Saša Stnković iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Niš.

Međutim, po rečima stručnjaka, nije požnjeveno ni 40% površine.

‒ Ostali ratari imali su problema tokom vegetacije, u periodu sazrevanja bile su visoke temperature, došlo je do masovne pojave bolesti u vreme klasanja i sada se desilo, nažalost, ono što je najgore po proizvođače. Koliko god je žetva pšenice i ostalih strnih žita vrlo rano počela u odnosu na višegodišnji prosek, ona još uvek traje, a padavine otežavaju i prolongiraju žetvu za dalji period – objašnjava naš sagovornik.

Sve ovo dovelo je do toga da će, po nekim procenama, prinosi biti za 15-20% niži, od očekivane 3,5 tone po hektaru.

‒ Dolazi do masovne pojave korova, od kiše, vetra i grada na nekim teritorijama je klas dosta polomljen, opao je, došlo je i do osipanja, tako da imamo značajne štete.

Padaju prinosi, ali pada i kvalitet roda. Opada hektolitarska težina i kvalitet zrna, a pored toga savetodavci u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Niš zapazili su još prošle nedelje na terenu i proklijavanje zrna na klasu, tako da ima značajnih šteta. Vreme ne dozvoljava da proizvođači što pre pokupe useve, pa će to zahtevati tokom žetve i dodata ulaganja u smislu dosušivanja. Sa prvim zracima sunca kombajni neće moći odmah da uđu u parcele, jer vlaga u zemljištu pri toplom vremenu dosta isparava, omekšava slamu i zrno, tako da treba duži vremenski period da bi se obavila žetva.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 3 =