Aleksandra Pavlović, Lica

„Lica” ličnosti i likova

Nakon promocija na ovogodišnjem Sajmu knjiga i u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu, zbirka proze „Lica” Aleksandre Pavlović predstavljena je sinoć u Aleksincu. Posle dve zbirke poezije „Iščekivanja” (2001) i „Predstava uma” (2011), ova knjiga kratkih priča predstavlja Aleksandrino istraživanje jedne nove oblasti u književnosti. Prvi deo „Lica” posvetila je Ličnostima koje su svoju umetnost gradile na iskustvu prožimanja kolektivnog i ličnog, a među njima su između ostalih, Edgar Alan Po, Lorka, Majakovski, ali i domaći stvaraoci poput Vaska Pope, Crnjanskog, Đure Jakšića, Isidore Sekulić. U drugom delu, posvećenom Likovima, Aleksandra prati književne likove: Anu Karenjinu, Raskoljnikova, Ofeliju, Ivana Galeba, Vuka Isakoviča…

Ovo je komunikacija sa umetnošću, u ovom slučaju sa literaturom. Autorka komunicira sa čitaocima, ali i sa piscima koje je čitala. I tu komunikaciju, Aleksandra je odradila na jednom vrlo zavidnom nivou, na nivou koji je njoj samoj, kao autorki, postavio standarde kojih će u budućnosti morati da se drži ‒ rekao je urednik u kragujevačkom SKC, Nenad Glišić.
Recenzent knjige, dr Vladimir Perić ističe da je specifičnost ovog rukopisa i njegova primenljivost u nastavi srpskog jezik i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi, tako što bi zadatak učenicima bio da kroz čitanje ovih lirsko-proznih fragmenata prepoznaju delo, lik ili situaciju.

Aleksandra Pavlović, Lica
Sama autorka je rekla da su polazna osnova za ovu knjigu, koja predstavlja njenu viziju književnosti, bili literatura koja se godinama taložila u iščitavanju različitih književnih dela, ali i rad sa učenicima.

„Lica” je objavio kragujevački SKC u ediciji „Novi koren”, a dizjan korica i ilustracije uradila je Lidija Bujić, akademski vajar.
Ovo veoma dobro posećeno i osmišljeno književno veče, muzikom su obojili učenici OMŠ „Vladimir Đorđević”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 − 1 =