Lena Kovačević

Lena Kovačević: Tomine pesme su srpski bluz

Iako različiti po muzičkom stilu, senzibilitet je ono što povezuje Tomu Zdravkovića i Lenu Kovačević. Naša poznata džez pevačica i ćerka dramskog pisca Dušana Kovačevića, pridružila se grupi umetnika i poštovalaca Tomine pesme, koji su u Domu kulture u Aleksincu priredili Veče sećanja na dan njegovog rođenja. Pored naratora glumca Gorana Sultanovića, pevača Ivana Milinkovića i Tominog bratanca, Dušana Zdravkovića, Lena Kovačeviće je u svom stilu otpevala nekoliko pesama Tome Zdravkovića. Poziv iz Tominog rodnog grada, kaže, stigao je u najčudnijem trenutku, baš onda kada je slušala njegove pesme i maštala da ih zapeva pred publikom.

Lena Kovačević
Diplomirali ste džez pevanje i opredelili se za neki drugi muzički pravac od onog kome je Toma Zdravković pripadao. Ipak na aleksinačkoj sceni interpretirali ste njegove pesme, otkud ta povezanost?

Stvarno mi je velika čast što sam deo jednog ovako divnog i lepog događaja. Tomine pesme znam i volim od kad sam bila dete. Nisam imala prilike da ih pevam jer to prosto nije stil muzike kojim se bavim, ali je nešto što u njegovoj muzici postoji, što meni liči na nekakav naš domaći bluz. Ako bi moglo da se kaže ovako, zapadna muzika ima bluz, ima džez, ovo je, po mom mišljenju, nešto najbliže tome zato što je u suštini jedna prava duša naroda. To je ono što meni njegova muzika predstavlja, zaista dušu.

Da li se tim prisustvom duše u pesmama može objasniti fenomen slušanosti Tominih pesama, među svim generacijama i ljubiteljima različitih muzičkih pravaca? 

Sigurno da može, prosto zato što je on ostavio taj emotivni kod i vi ste, na neki način, ogoljeni s tom njegovom muzikom. To je nešto toliko tanano i senzitivno da je, uopšte kao ličnost, on meni jako zanimljiv i, priznajem, harizmatičan i vrlo enigmatičan. Moj otac je sigurno imao prilike da se sreće s njim. On mene podseća na neku, neću reći Jugoslaviju jer ne pričamo o Jugoslaviji, nego na neka vremenima koja mi, naša generacija, nismo osetili. Ali kroz ovu muziku i kroz njegove spotove i kad gledate jutjub preglede, koji su ogromni, vi definitivno stvarate sliku o nekim prošlim vremenima.

Ceo intervju pročitajte u elektronskom izdanju AL novina:

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 1 =