plakat kruna

Kraljevska kruna od Karađorđevog topa

Projekcija dokumentarnog filma „Kraljevski top – istorija srpske krune” održaće se u sredu, 14. februara u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost. Film koji je snimljen povodom 200 godina od smrti Vožda Karađorđa govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog srpskog ustanka. U pozadini priče, film prati i društveno političke prilike u Srbiji, ali i čitavoj Evropi, objašnjavajući značaj očuvanja ovog znamenja kao simbola slobode i državnosti srpskog naroda. Kroz obilje arhivskog materijala, film baca svetlost na ključne istorijske događaje XX veka, otkrivajući i one manje poznate istorijske činjenice.

Inače, kraljevski znakovi Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije načinjeni su 1904. godine za krunisanje Kralja Petra I kada se navršio jedan vek od početka Prvog srpskog ustanka koji je vodio Karađorđe Petrović. Kralj Petar je želeo da se posebnim gestom oduži uspomeni na svog dedu i osnivača dinastije. Tako je dat nalog arhitekti Mihailu Valtroviću, članu Kraljevske akademije, da pripremi nacrte, s tim što je određeno da osnovni materijal za izradu Regalija bude bronza od Karađorđevog topa. Regalije su izrađene u Parizu, u poznatoj juvelirskoj firmi „Braća Faliz” i bile su spremne na vreme za krunidbenu ceremoniju, koja je obavljena septembra 1904. godine u Beogradu. Kraljevski znakovi se danas nalaze u Istorijskom muzeju Srbije, u Beogradu.

Ovaj dokumentarni film, nagrađen je prvom nagradom na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma – Zlatna buklija 2017. u Velikoj Plani za oblast – Istorija. Scenario je napisao Dragan Marković, a režiju i montažu potpisuje Velimir Stojanović.

Početak projekcije je u 17 časova, a ulaz je slobodan.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + three =