Korman

Kormanke van konkurencije

Na tradicionalnoj, jedanaestoj po redu manifestaciji „Etno susreti” u Niškoj banji, koja za cilj ima očuvanje kulturne baštine i negovanje etno tradicije naših krajeva, učešće je uzelo i Etno-udruženje „Korman”.

Na štandovima na centralnom banjskom šetalištu bila je izložena tradicionalna nošnja, ukrasi, ukusna domaća hrana i još mnogo toga što karakteriše Srbiju i njenu tradiciju. U takmičarskom delu i ove, kao i prošle godine, za najbolji štand i najukusniju domaću hranu pobedu je odnelo Etno-udruženje „Korman”.

‒ Na štandu smo izložile, pored pogače sa sodom-bikarbonom, pogačice, punjene suve paprike sa sirom, suvim mesom i slaninom, pohovan ljuti kačkavalj, pitu sa plavim patlidžanom sa domaćim korama, červiš, salatu trljenicu, belolučenu papriku, sve ono naše tradicionalno, domaće, a žiriju se posebno dopao ljuti pohovan kačamak – kaže Tatjana Šljivić, članici Etno-udruženja „Korman”, koja je drugog dana manifestacije, prilikom odmeravanja snaga najbržih pletilja i vezilja, u brzom vezu osvojila drugo mesto.

Kako su drugu godinu zaredom osvojile prvo mesto za najbolju hranu, ako i sledeće godine zadrže prvu poziciju, što je i izvesno, na 13. manifestaciji 2020. nastupiće samo revijalno, smatraju organizatori.

Manifestacija „Etno susreti” održana je prvog vikenda septembra, na centralnom šetalištu u Niškoj Banji, u organizaciji Udruženja žena „Kruna” iz Niške Banje, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Niška Banja.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + eight =