Karenjina i Vronski – srpski Romeo i Julija?

– Priča iz Gornjeg Adrovca može da postane planetarna priča, ali za to moramo da se potrudimo mi sami. Svaki pojedinac, lokalna samouprava, ustanove kulture i turističke agencije moraju da shvate da imaju svetski značajan spomenik kulture – rekao je između ostalog profesor dr Budimir Potočan, autor monografije „Vronski u Srbiji – misije pukovnika Rajevskog 1867. i 1876. godine” koja je sinoć predstavljena u Žitkovcu.

Potočan
Profesor dr Budimir Potočan

Mesto pogibije pukovnika Rajevskog u Gornjem Adrovcu mnogi nazivaju „srpskom Veronom” sa jasnom aluzijom na ljubav grofa Vronskog i Ane Karenjine, ali za razliku od Šekspirovih, isključivo literarnih junaka, Tolstojevi junaci su imali svoje prototipove i život i izvan knjige, pa je po mišljenju Potočana, crkva u Gornjem Adrovcu autentičniji spomenik ljubavi nego izmišljeni balkon u Veroni. Kroz priču o svom tridesetogodišnjem istraživanju o ruskom plemiću, pukovniku Rajevskom, koji je, kako je naglasio, ostavio mermer i došao da pogine u srpskom blatu, Budimir Potočan je i kroz odgovore na brojna pitanja prisutnih osvetlio neke detalje oko izgradnje crkve i o ulozi kraljice Natalije.

Čulo se, da su tri dame bile prototip za Anu Karenjinu, a da je jedna od njih bila i Puškinova ćerka, a bilo je reči i o podršci koju je Srbija u ratu za oslobođenje od Turaka imala od najuglednijih ličnosti tog doba kao što su Viktor Igo, Lav Tolstoj, Đuzepe Garibaldi i mnogi drugi.

Vronski Vronski

 

 

 

 

 

Za objavljivanje ove monografije, kako nam je rekao profesor Potočan, zainteresovani su i Kinezi, a njegova prethodna knjiga „Vronski, čast i ljubav” iz 2002. nalazi se u Britanskoj nacionalnoj biblioteci, u Kongresnoj biblioteci u Sjedinjenim državama, u Tolstojevoj biblioteci u Jasnoj Poljani u Rusiji, ali i univerzitetima Harvard, Berkli, Jejl i drugim.

Na ovoj promociji u organizaciji biblioteke „Vuk Karadžić” i Udruženja stvaralaca u kulturi „Zavičaj” iz Žitkovca, govorili su i urednik u Zavodu za udžbenike, Nebojša Jovanović, direktor biblioteke, Vojkan Popović, paroh Aleksandar Lukić i predstavnici „Zavičaja” Dragiša Dačić i Svetozar Vukadinović.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 + twenty =