DSC_0210

“Karadžić” konačno pred čitaocima

Kompletan tiraž osmog broja nove serije časopisa “Karadžić” u izdanju Zavičajnog muzeja u Aleksincu, izašao je iz štampe tek ovih dana, gotovo dva meseca od promocije. U novom broju, na oko 230 strana, “Karadžić” donosi 13 tekstova iz oblasti istorije, arheologije i etnologije.

Časopis otvara tekst “Dva gvozdena mača iz doline Južne Morave”, zajednički rad dvojice istaknutih arheologa, Petra Milojevića iz Sokobanje i doktora Vojislava Filipovića sa Arheološkog instituta u Beogradu. Reč je o solidno očuvanim primercima gvozdenih dvoseklih mačeva. Prvi mač koji krasi zbirku aleksinačkog muzeja, pronađen je prilikom vađenja šljunka sa obala Južne Morave i potiče s kraja IV i početka III veka pre n.e. Drugi, kasnoantički mač predstavlja solidno očuvanu rimsku spatu koji je pronađen na njivi u blizini Draževca.

DSC_0215– I ovaj broj pokazuje da se “Karadžić” nikada nije koncentrisao samo na Aleksinac, nego i na i bližu okolinu, tako da je i Sokobanjska oblast u žiži našeg interesovanja – kaže direktor Zavičajnog muzeja, Aleksandar Nikezić i navodi tekstove Dušana Raškovića koji je istraživao nizinska antička naselja i visinska ranovizantijska nalazišta u okružju Aleksinca i Sokobanje kao i rad Nikole Tošića Maleševića koji je pisao o Sokobanji i sokobanjskoj oblasti u velikoj istočnoj krizi od 1875. do 1879. godine.

U stalnoj rubrici aleksinačkog godišnjaka o znamenitim ličnostima iz Aleksinca, ovog puta našlo se mesto za Savu A. Dimitrijevića, učitelja i jednog od osnivača Zemljoradničke kreditne zadruge u Lipovcu.Osmi broj “Karadžića” donosi i tekstove Dare Milojković, Zorana Stevanovića, Svetlane Đurđević i Milorada Jovanovića.

U novom broju predstavljene su prošlogodišnje aktivnosti muzeja i Udruženja likovnih umetnika Aleksinca kao i publikacije koje su izdate između dva broja. Reč je o knjigama Zorana Stevanovića “Srpska pravoslavna crkva u aleksinačkom kraju od 1918. do 1941. godine” i Goluba Radovanovića “Spomeni i uspomene iz Sokobanje”.

Sadržaj novog broja “Karadžića” koji nastavlja tradiciju istoimenog časopisa za srpski narodni život, običaje i predanje koji je pokrenuo tada mladi profesor aleksinačke Učiteljske škole Tihomir Đorđević, upotpunjuje i reprint izdanja jedanaestog broja iz novembra 1899. godine.

Primerak “Karadžića” može se dobiti u kancelariji muzeja ili u prostorijama stare zavičajne zgrade u ulici Momčila Popovića broj 20.

Zoran Živković

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − 2 =