Kako je na sceni vladao Kralj

kralj U biblioteci „Vuk Karadžić” sinoć je predstavljena monografija „Kralj” o velikom srpskom glumcu Petru Kralju. Kroz nekoliko poglavlja, autorka Anita Panić, dokumentarista i scenarista RTS-a ispričala je priču o životu i glumačkim ostvarenjima ovog pozorišnog velikana, ali je javnosti predočila i do sada nepoznate detalje iz bogate karijere.

Pored anegdota, sentimentalnih beleški o životu, ljubavi i prijateljstvu, stručnih ocena o Petrovim kreacijama i spiska uloga, ovo svedočanstvo ilustrovano je i brojnim fotografijama iz privatnog života, ali i sa scene. Anita Panić je istakla da je u radu na ovoj monografiji imala veliku podršku glumčeve porodice jer knjiga sadrži 80 odsto materijala iz porodične arhive, a neke fotografije su sada prvi put objavljene.

Posetioci su bili u prilici da kroz audio-vizuelnu prezentaciju vide fotografije iz knjiga i inserte iz predstave Tola Manojlović, ali i čuju snimak u kome Petar Kralj recituje pesmu Laze Kostića „Santa Maria della Salute”.

kralj

Petar Kralj je bio član Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine kada je prešao u slobodne umetnike. Pored Ateljea 212, najviše je igrao i u Narodnom pozorištu, a mala scena Ateljea 212 danas nosi njegovo ime.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 − four =