Kada Srbi piju čaj?

Od nastanka civilizacije ljudi su koristili lekovita svojstva biljaka koje su pronalazili u prirodi i to je dugo godina bio i jedini način da se spreče i zaustave bolesti sa kojima su se suočavali. Danas, kada je razvijena farmaceutska industrija, to izgleda znanto drugačije, ali ima i onih koji se pridržavaju tradicionalnog načina lečenja pokušavajuća da prirodnim putem očuvaju svoje zdravlje.

Lekovito bilje često se koristi za pripremanje različitih preparata i melema, ali u kućnim uslovima od ubranog bilja najčešće se spravljaju čajevi, koji ne samo da pružaju užitak i okrepljenje, već se njihova blagotvornost ogleda i u lekovitim svojstvima koje potpomažu normalnom funkcionisanju organizma. Međutim, iako smo okruženi brojnim biljem sa izraženim lekovitim svojstvima, u trgovinama je najzastupljeniji čaj u filter kesicama za kojima većina najčešće poseže. Čaj koji se pakuje u filter kesicama posledica je savremenog načina života i želje da se što pre dođe do šoljice čaja bez obzira na njen učinak, objašnjava Slavoljub Tasić, farmaceut u Inistitutu za proučavanje lekovitog bilja „Josif Pančić” u Beogradu , ali je preporuka da se u kućnim uslovima uvek priprema čaj od rinfuznog bilja i to renomiranih proizvođača i berača.

– Ohlađeni voćni čaj u letnjem periodu bolji je od bilo kog soka, pogotovo veštačkog. Arome koje se dodaju čajevima u filter kesicama nemaju nikakav kvalitet, već predstavljaju samo podilaženje ukusu potrošača. Ta veštačka aroma, koja je dodata u kesicu, ne pripada prirodnom voću i predstavlja čistu hemiju – ističe Tasić.

Što se samih čajeva tiče, tu nema neke posebne preporuke, sem da kod svakodnevne upotrebe treba konzumirati one čajeve koji prijaju organizmu.

– Da li neko više voli kamilicu, nanu, lipu ili rtanjski čaj, to je stvar ukusa. Ujutru bi recimo dan mogao početi nanom, ona će malo smiriti stomak, a slično dejstvo ima i matičnjak, tako da se mogu i kombinovati te dve biljke. Preporučljiv je i blagi čaj od lipe. Neko kome treba nešto za buđenje, poput kafe, može popiti zeleni ili crni čaj, odnosno indijski, ruski, kineski, kako ga već zovemo. To je jedna te ista biljka pod različitim nazivom, a od nje se pravi zeleni ili crni čaj i ne bi trebalo popiti više od dve, najviše tri šolje na dan. Kamilica se može konzumirati tokom celog dana, odlična je za smirivanje grčeva kod dece. Preporuka je da se čaj ne sladi, a u suprotnom bolje je popiti ga sa medom, koji se pritom stavlja u mlak, nikako vreo čaj, dok šećer treba izbegavati.

Interesantan je podatak koji iznosi naš sagovornik da su neka istraživanja pokazala da topli čajevi bolje gase žeđ od hladnih.

– Kada se pije hladni čaj, vrlo brzo se rashladi gornji deo tela, ali se posle izvesnog vremena vrati na normalu. Dok kada se pije topao čaj, to stanje hlađenja je dosta duže. Deluje malo neobično, kontradiktorno, ali izgleda da je tačno da mlak ili topao čaj bolje rashlađuje u toplim danima nego li ledena voda – objašnjava Tasić.

Naš sagovornik kaže da Srbi ipak spadaju u naciju koja čaj pije uglavnom usled bolesti i poručuje da ga treba što više konzumirati, bilo leti ili zimi, radi prevencije, ali i uživanja.

Nastavak teksta možete da pročitate u novom broju “Sokobanjskih novina“.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven + 14 =