I publika glasala za „Rubište”

Uručenjem nagrada, povelje i predstavom „Viza” u čast nagrađanih sinoć je spuštena zavesa na VI Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu. U takmičarskom delu publika je videla šest komada od kojih je, i po glasovima žirija i odlukom publike, pobedilo „Rubište” Šabačkog pozorišta, po tekstu Ninoslava Đorđevića i u režiji Kokana Mladenovića. Pored mlade glumice Kristine Pajkić, dobitnice nagrade „Dušan Duka Jovanović”, zvaničnom zatvaranju Festivala, prisustvovali su upravnik Šabačkog pozorišta Zoran Karajić i dobitnik nagrade za najbolju režiju Kokan Mladenović.

Ovo je jedan mali Festival koji drži jako visok standard. Za svaku pohvalu je da u zemlji, u kojoj smo mi izloženi teroru rijaliti programa, žute štampe, svakojakog primitivizma, jedan maleni grad čuva dostojanstvo pozorišne umetnosti i ljudi umeju da prepoznaju šta se to valjano i vredno stvarno zbiva. U to ime su svi moji komplimenti na strani organizatora Festivala i nadam se da neće biti nikakvih vulgarnih kompromisa u budućnosti – rekao je Mladenović.

publika PIP
Nagrada je sinoć uručena i Ivani V. Jovanović, koja je za ulogu Glumca u predstavi „Maestro” dobila nagradu za najbolju glumicu.
Nisam očekivala nagradu. Trudila sam se da odigramo predstavu najbolje što možemo i to je uvek meni i glumačkoj ekipi mog pozorišta zadatak. Dobre su predstave bile u igri, tako da sam, tim pre, baš zadovoljna nagradom ‒ rekla je Ivana, kojoj je ovo prvo učešće na Festivalu praizvedbi, a napominje i da je ovo prvo festivalsko izvođenje „Maestra”.

Viza
iz predstave „Viza”

Sinoć je Aleksinačne pozdravila i dobitnica specijalne Povelje za doprinos savremenoj srpskoj drami Vida Ognjenović, a njena predstava Viza u izvođenju studenata Fakulteta savremenih umetnosti izvedena je u čast nagrađenih.

Pozorište je osobena umetnost živog ispitivanja i dobra i zla i u dobru i u zlu. Ovih dana ste na vašem Festivalu gledali upravo takve predstave, različite u mnogo čemu, ali izabrane po sličnosti u tome što su žive, opake, istinite i hrabre. Večeras se završava ovogodišnji Festival, ujutru počinju pripreme za naredni. Pozorišna umetnost je pregurala milenijume. Ona je neuništiva sila. Hvala vam što se ovim Festivalom borite za takvo, pravo pozorište. Izdržite, ne dajte se navali prosečnosti i prazne buke. Sa vama sam – poručila je Vida Ognjenović.

Dušanu Kovačeviću, autoru najboljeg dramskog teksta, najznačajnije festivalske nagrade, i najboljem glumcu Borisu Isakoviću, koji nisu prisustvovali sinoćnoj dodeli, po rečima organizatora, nagrade će naknadno biti uručene.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 5 =