Hitna pomoć

И повређени пружали помоћ

Алексинац је претрпео разорно бомбардовање 5. априла 1999. године. НАТО авијација је у 21.35 бацила седам пројектила на цивилни део града и убила 11, а повредила 50 грађана. Међу 700 уништених стамбених објеката била је и зграда Дома здравља и Хитне помоћи. Те стравичне ноћи у шесточланој дежурној екипи Хитне помоћи била је и медицинска сестра Сузана Турк која и после 19 година памти сваки детаљ.

Hitna pomoć
Сузана Турк

‒ Те ноћи дежурали смо др Драган Бранковић, др Драгана Голубовић, медицинска сестра Зорица Миленковић, возачи Зоран Поповић и Срђан Вучковић и ја. Иако је неколико пројектила пало на десетак метара од нас, на сву срећу, прошли смо само са повредама. Колегиница је имала повреду кука, а ми остали задобили смо мање или веће огреботине. После почетног шока, у таквом хаосу, у уништеним просторијама које су биле препуне стакла и шута, у потпуном мраку, ми смо наставили да пружамо помоћ повређенима који су током ноћи довожени до службе хитне помоћи. Радили смо до раних јутарњих сати када су негде око шест часова авиони НАТО алијансе још једном надлетали наш град – сећа се медицинска сестра, Сузана Турк.

Она и колеге, са којима је у ноћи када су авиони НАТО алијансе сејали смрт по граду дежурала у служби хитне помоћи, окупљају се сваког 5. априла.

Фото са насловне, приватна архива 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 2 =