Žitkovac

I Žitkovčani u projektu „Zajedno ka srednjoj školi”

Osnovna škola „Vuk Karadžić” jedna je od deset škola u Srbiji koje su odabrane na konkursu „Zajedno ka srednjoj školi – podrška deci iz osetljivih grupa u prelasku u srednju školu” koji su prošle godine raspisali Dečija fondacija „Pestaloci” iz Švajcarske i Centar za obrazovne politike iz Beograda.

‒ Drago mi je da je naša škola odabrana među 42 koliko se prijavilo na ovaj konkurs. Jedina smo škola iz aleksinačke opštine i jedna od dve iz Nišavskog okruga. Kroz ovaj projekat našim učenicima pružena je dodatna podrška i mogućnost da lakše nastave školovanje na srednjoškolskom nivou – kaže školski psiholog i koordinator projektnog tima, Mladen Anđelković.

Žitkovac

Dečja fondacija „Pestaloci” iz Švajcarske je u saradnji sa Ministarstvom prosvete uradila analizu kako bi saznala gde postoje potrebe, ne samo u školama, već i u našem školskom sistemu i prepoznala prostor za unapređenje saradnje osnovne i srednje škole. Iako srednjoškolsko obrazovanje još nije obavezno, praksa je pokazala da bi deca iz osetljivih grupa posle osnovne, trebalo da završe i srednju školu.

Slavica Kijevčanin iz Dečje fondacije „Pestaloci” ističe da je danas u razgovoru sa nastavnicima i đacima prepoznala promenu čemu je doprineo rad u školi, dodatni rad nastavnika i podrška čitave škole.

Žitkovac

‒ Ta deca danas redovnije dolaze u školu, sama kažu da iz nekih predmeta imaju bolje ocene, da su imali test iz prijemnog, a nama je sada cilj da se što bolje pripreme za prijemni ispit. I kod nastavnika različitih predmeta se vidi posvećenost da pomognu učenicima da savladaju gradivo, ali i da im budu podrška u vidu jačanja njihovog samopouzdanja, da prepoznaju svoje kvalitete, šta sve mogu da postignu i da budu svesni svojih vrednosti – navodi Slavica Kijevčanin. 

Rad Centra za obrazovne politike zasniva se na isprobavanju nekih rešenja u praksi, podrškom pojedinim školama kako bi se ta nova praksa kasnije primenila u celom školskom sistemu.

Žitkovac

‒ Ova današnja poseta pokazala je da je bilo nekih efekata, jer se u veoma kratkom roku od nekih nepunih godinu dana promenila svest i odnos prema deci kojoj je potrebna podrška i sigurna sam da će u narednim godinama rezultati biti još bolji – rekla je Ivana Cenerić iz Centra za obrazovne politike.

Nakon razgovora sa nastavnicima i đacima, predstavnici ovih organizacija posetili su romsko naselje u Solunskoj ulici u Prćilovici.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 + two =