Mini hidroelektrane

Italijani zainteresovani za Južnu Moravu

Da li će u aleksinačkom delu Južne Morave nići prve mini hidroelektrane znaće se u narednih nekoliko meseci. Jedna zainteresovana italijanska kompanija, kako saznajemo, boravila je ovih dana u Aleksincu i obavila razgovor sa Opštinskom upravom, pri čemu su dogovorene aktivnosti koje prethode dobijanju dozvole.

Naime, ova kompanija već dve godine ispituje pet lokacija na kojima bi investirala u izgradnji mini hidroelektrana. Nakon dobijenih rezultata, Italijani su se odlučili za izgradnju tri i to kod Tešice, u ataru Glogovice i nizvodno od naselja Bobovište, prema Trnjanu. Kako saznajemo, do sada su odustali od gradnje takvog objekta na području grada Aleksinca, odnosno ispod motela.

‒ U prethodnom periodu su oni, zajedno sa našom stručnom službom, pripremali urbanističke projekte, koji su prošli čitavu proceduru predviđenu zakonom o planiranju i izgradnji i negde krajem prošle godine, u decembru mesecu, ti urbanistički projekti su usvojeni od strane komisije za planove opštine Aleksinac i od strane Skupštine opštine Aleksinac ‒ objašnjava načelnik Odeljenja za privredu opštine Aleksinac Dalibor Marković.

Koliko je italijanska kompanija ozbiljna u nameri, pokazuje i njihova želja da urade elaborat procene uticaja na životnu sredinu iako nemaju zakonsku obavezu, pošto se radi o objektima kapaciteta ispod dva megavata.

Mini hidroelektrane
Ono što zakonska procedura nalaže jeste pribavljanje građevinske dozvole za pomenute lokacije i svakako rešavanje imovinskih odnosa na tom prostoru, koji je delom u vlasništvu „Srbijavode”, odnosno Vodoprivrednog centra u Nišu, a delom u privatnim rukama. U svakom slučaju, u lokalnoj samoupravi optimistično gledaju na ovu investiciju i nadaju se da će u skorijoj budućnosti kraj Južne Morave biti izgrađene prve mini hidroelektrane.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × one =