Izdavački poduhvat CKU i SANU

Dodir prošlosti i sadašnjosti dogodio se sinoć u Domu omladine Centra za kulturu i umetnost kada su predstavljeni deveti broj nove i fototipsko izdanje starije serije časopisa „Karadžić” čime je još jednom osvetljen život, rad i delo srpskog naučnika i akademika Tihomira R. Đorđevića.

List za srpski narodni život, običaje i predanje „Karadžić”, Tihomir Đorđević je izdavao od 1899. do 1904. godine u Aleksincu. Zavičajni muzej Aleksinac 2009. pokrenuo je novu seriju „Karadžića” kao časopis za istoriju, etnologiju, arheologiju i umetnost.

Karadžić

Deveti broj pored tekstova iz oblasti arheologije koji se bave prospekcijom aleksinačke opštine, donosi nekoliko članaka iz istorije, etnologije, muzike, umetnosti, o znamenitim ličnostima, kao i reprint 12. broja „Karadžića” iz decembra 1899. godine.

Karadžić 2

U uvodu fototipskog izdanja starije serije „Karadžića” koje je, nema sumnje, izdavački poduhvat Centra za kulturu i umetnost i Ogranka SANU, istoričar Dragan Aleksić je, između ostalog, napisao da je Tihomir Đorđević uspeo u onome što je danas teško i zamisliti – da u glasilu koje je izlazilo u unutrašnjosti Srbije okupi veliki broj naučnih autoriteta iz zemlje i Evrope. Ovo izdanje upotpunjeno je i prilozima prof. dr Danijele Popović Nikolić koja smatra je časopis „Karadžić” otvaranje vidika i postavljanja temelja i Danice Jović, koja je predstavila bibliografiju Đorđevićevog lista od prvog do poslednjeg broja.

Karadžić

Na predstavljanju „Karadžića” govorili su stručni saradnik Centra za kulturu i umetnost, Ivan Matejević, rukovodilac odeljenja Zavičajnog muzeja Aleksandar Nikezić, istoričar Zoran Stevanović i profesor doktor Danijela Popović Nikolić sa departmana za srpsku i komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Nišu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 5 =